Simulator testar patients körförmåga

2014-09-23 06:49  

Landstinget Kronoberg har som första landsting skaffat en simulator som ska avgöra om en person är medicinskt lämplig att ha körkort. Framför tre dataskärmar ska både äldre och unga få testa körförmågan.

– Man kan se bedömningsförmågan på ett annat sätt i ett verkligt scenario som man annars kanske inte ser i teoretiska psykologtester eller andra kognitiva tester, säger Therése Adrian, chef på länets trafikmedicinska enhet, till P4 Kronoberg.

Enheten utreder varje år ett hundratal personers lämplighet att ha körkort. Det handlar oftast om äldre som läkare remitterar dit efter en tids sjukdom och ungdomar med adhd eller någon annan neuropsykiatrisk diagnos och som ännu inte fått körkort.

Simulatorn är framtagen av Statens väg- och transportinstitut och har kostat mellan 700 000 och 800 000 kronor. Efter en del tester och justeringar ska den tas i bruk i höst.

Mer om: Körsimulator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt