”Simning ska bli socialare”

2016-05-20 10:58  

Nystartade företaget Swimlap har tagit fram en egen teknik för att mäta hur många längder du simmar i bassängen. Målet: Känn dig mindre ensam i vattnet.

Ett vattentätt chipp, med namnet Swip, som du fäster på snodden till simglasögonen. Det kopplas med blåtand till en app i din smarta telefon och sen kan du i realtid visa för andra hur mycket du simmar.

I maj fick företaget bakom en halv miljon kronor av Vinnova för att göra produkten klar för marknaden. Till sommaren ska utvecklingen vara klar.

– Vi fick idén för två år sedan när vi gick på vuxensimning. Efter passen ville alla alltid veta: hur långt har vi simmat. Nu har vi tagit fram ett sätt att mäta det på, säger Thomas Badinand, som är vd för företaget.

Han vill inte berätta allt för mycket om den tekniska lösningen för hur systemet fungerar, eftersom det är patentsökt. Men han säger att de valt en enkel lösning för att kunna ha en lång batteritid i chippet.

– Det ska räcka i två-tre år om du simmar 15 timmar i veckan. Mycket av beräkningarna görs i appen och det är en av förklaringarna.

Det finns ju många konkurrenter för er inom mätning av hur man rör på sig. Vad gör er unika?

– Det är framför allt två saker. Det ena är att vi valt att lägga oss på en betydligt lägre prisnivå. Klockor som kan mäta simning kostar flera tusen och aktivitetsarmband ligger kring tusenlappen. Swip kommer kosta mellan 300 och 350 kronor.

– Det andra är att mätningen sker och visas ut i realtid i appen. Det gör att andra kan följa dig, ni kan ha interaktiva träningar tillsammans och tävla mot varandra. Simningen, som kan vara lite ensam, ska bli roligare och mer social, säger Thomas Badinand.

Hur exakt blir mätningen?

– Vi klarar att mäta alla simsätten, men chippet är mest noggrant med frisim. Då är vi väldigt exakta på sträcka, armtag och inom 2 sekunder på tiden på 100 meter.

Swimlap

Startat: februari 2015.

Ort: Trollhättan.

Grundare:Thomas Badinand, Jimmie Cato, Mikael Ericsson och Ali Riyadh.

Simklubben: Hjälper oss i träningen

Helena Hultman, chefstränare i Trollhättan SS, har fått testa Swimlapps chipp under utvecklingsfasen.

– Vi hade ett sponsorsim där alla simmare skulle simma så långt som möjligt under en timme och det blev exakt rätt på metern med chippet när vi jämförde med kontrollanternas uppgifter, säger hon.

Vad kan ni som simklubb ha för nytta av detta?

– Med chippet kan vi se hur många simtag simmaren använder per längd och det är en siffra som vi försöker få ned, samt vi kan se hur lång tid man är under vattnet. Det blir mycket mindre tid med klocka för oss tränare och det ger oss mer tid att titta på tekniken.

Mer om: Mobilapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt