Sillpruttar skapade ubåtsnoja

2004-12-07 09:55  
Varken ubåt eller mink...

Två svenskar delar årets ”ig Nobelpris” i biologi med en kanadensisk forskargrupp. Deras forskning avslöjar att sillar pratar med varandra genom att prutta, och att sillfisarna lurade svenska marinen att tro på ryska ubåtar.

Varken ubåt eller mink.
Ljudet från djupet höll på att skapa militär ubåtsnoja, nationell hysteri och internationell konfrontation i början av 1990-talet.

Men sedan fick Håkan Westerberg och Magnus Wahlberg lyssna på de ubåtslika typljuden. De två fiskforskarna, numer vid Fiskeriverket respektive Aarhus universitet, kunde snabbt koppla ihop ubåtsljuden med förekomsten av sillstim.

Sillen fjärtar när den blir störd
- Vi gick vidare med att se hur sillen producerar ljuden, berättar Håkan Westerberg.

Det visade sig att sillfjärtarna lät på ett mycket karakteristiskt sätt, och att stora delar av ett sillstim fes samtidigt när de blev störda. Forskarna anser att det är någon form av kommunikation, men vad sillar dillar om, och varför, är dock fortfarande höljt i dunkel.

Ett sådant naturljud var dittills okänt under vattenytan.

"Ubåtskränkningarna upphörde"
Marinens undervattenskrigare trodde sig känna igen ljudet av fiender. Men fisforskarna kunde förklara hur det egentligen låg till:

- Våra resultat ledde till att ubåtskränkningarna upphörde 1996 och att militären hemligstämplade utredningen i tio år.

Forskarna publicerade 2003 en artikel om de ljudligt fisande sillarna, dock utan att nämna ubåtarna och det militära uppdraget.

Högtidlig ceremoni på Harvard
Och i år fick Håkan Westerberg och Magnus Wahlberg motta sitt välförtjänta ig Nobelpris (eng. ignoble står för ovärdig), som varje år delas ut till forskning som "först får folk att skratta, sedan får dem att tänka".

Priset, som består av äran, delas ut av skämttidningen "Annals of Improbable Research" med bistånd av äkta nobelpristagare. Den officiella utdelningen av de ärofyllda skämtpriset ägde rum på Harvarduniversitet i USA för två månader.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt