Silkeslen transistor blir tyg i smarta kläder

2011-01-18 10:15  

Elektronik av silke kan ge smarta kläder och nya typer av medicinska implantat. Nu har forskare i Linköping skapat en fungerande silkestransistor.

- Vi vill bygga in elektroniska komponenter i levande vävnader, säger professor Olle Inganäs som leder forskargruppen vid Linköpings universitet i ett uttalande.

Den nya elektrokemiska transistorn arbetar med både joner och elektroner.  Forskarna tillverkar den genom att först doppa tunna silkesfibrer i en ledande polymer. Sedan lägger de två fibrer i kors och placerar en droppe elektrolyt mitt i skärningspunkten.

Resultatet fungerar precis som en transistor av kisel: om man lägger en spänning över den ena fibern så kan man kontrollera strömmen i den andra.

Forskargruppen har tidigare utvecklat elektrokemiska transistorer av proteintrådar och textilfibrer. Men nu har de visat att tunna trådar spunna av silkesmasken Bombyx mori ger bättre egenskaper, särskilt för att samverka med levande vävnad.

I framtiden skulle tekniken exempelvis kunna användas för att kommunicera med nerver eller mäta olika tillstånd i kroppen. Smarta kläder med inbyggd elektronik och mjuka tv- eller datorskärmar är två andra tänkbara tillämpningar.

De nya rönen har presenterats i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Advanced Material.

Charlotta von Schultz

Mer om: Silkestråd Silke

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt