Sharp får nej i namnbråk om mobilskärm

2015-02-25 09:28  
Igzoskärmar ger skarpa bilder. Foto: Sharp

Sharp får inte exklusiv rätt att kalla sin mobilskärm Igzo efter ett domstolsbeslut i dag.

Den japanska elektroniktillverkaren Sharp registrerade namnet Igzo på den skarpa skärm för mobiltelefoner som man lanserade 2011. I skärmen används material som indium, gallium och zink, och i varumärket lade Sharp till oxid.

Men den egentliga rättighetsinnehavaren till uppfinningen är organisationen JST, Japan Science and Technology Ageny, som har utvecklat materialet och sedan licensierat rätten att tillverka skärmar till Sharp.

JST bad japanska patentverket att upphäva Sharps rätt att exklusivt använda akronymen Igzo som varumärke, med motiveringen att råvaror i ett material inte kan varumärkesskyddas, och att forskare fritt måste kunna hänvisa till materialen i sitt arbete.

Sharp hävdade dock att akronymen Igzo inte var känd innan Sharp presenterade sina mobilskärmar tillverkade av materialet.

Men på onsdagen kom beslut i högsta instans för frågor om immateriella rättigheter i Japan, och beslutet blev att Sharp inte har exklusiv rätt till namnet Igzo.

Håkan Abrahamson

Mer om: Igzo Mobilskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt