Sex nya tekniker på hajpkurvan

2011-08-16 10:37  
200 mm och 450 mm wafer. Foto: Nippon Mining & Metals

Analysföretaget Gartner har släppt 2011 års hajpkurva för halvledare och elektronik. Här är sex nya tekniker att hålla koll på.

450 millimeters kiselskivor har precis passerat toppen på hajpkurvan. Det visar analysföretaget Gartners nya rapport ”Hype Cycle for Semiconductors and Electronics Technologies”.

Mastodontskivorna, som enligt analytikerna har fem till tio år kvar till genomslag på marknaden, är en av sex nya tekniker som tagit sig in i hajprapporten. Det skriver den amerikanska tidningen Electronic Engineering Times. Här är de övriga fem nykomlingarna.

Batterier av litiumjärnfosfat, LiFePo4, har inte så långt kvar till hajptoppen, enligt Gartner. Tekniken kan ge stabila, snabbladdade batterier som ger mycket energi under en längre period. Redan inom två till fem år väntas ett genomslag på marknaden.

Mems-skärmar där mikroelektromekaniska system, mems, kan göra skärmarna mycket mer energisnåla. Om fem till tio år kommer genomslaget på marknaden, tror analytikerna.

Terahertzvågor, ett mellanting mellan mikrovågor och ljus, kan ge bilradar som ser genom dimma, avlyssningssäkra radionät eller kameror som kan se genom kläder. Mer än tio år kvar till genomslag på marknaden spår Gartner.

Kognitiv radio där radiosystemet själv hittar lediga frekvenser spås också ha minst tio år kvar till genombrott.

Kvantpricksskärmar där nanometersmå halvledande kristaller avger ljus när de stimuleras av en elektrisk ström. Storleken på pricken bestämmer ljusets färg. Tekniken har fem till tio år kvar till genombrott enligt Gartner.

Charlotta von Schultz

Mer om: Halvledare Mems

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt