Sensorn som ger dig gröna fingrar

2012-08-28 08:45  
Flipp eller flopp? Fuktsensorn Koubachi är ett bra exempel på möjligheterna med sensorer och trådlösa nätverk. Foto: Anna Thoresson

Problem att hålla krukväxterna vid liv? Kanske kan en trådlös sensor som håller koll på jordens fuktighet och ljusinstrålningen ersätta avsaknaden av gröna fingrar.

År 2020 kommer det att finnas 50 miljarder internetuppkopplade prylar i världen. Framtidsprofetian är Ericssons. Kanske några av dem kommer att vara sensorer som hjälper oss att ta bättre hand om våra krukväxter. Förhoppningen är schweiziska Koubachis.

Företaget tror sig ha hittat ett problem: personer som saknar gröna fingrar och som gång på gång tar livet av sina blommor. Och en lösning: en grilltermometerliknande sensor kombinerad med en webbplats och en app för mobiltelefonen.

Sensorn har koll på hur fuktig jorden i krukan är, hur varm luften runt växten är och hur mycket solljus den utsätts för. Mätdatan skickas via wifi vidare till Koubachis servrar, och beroende på aktuella förutsättningar och vilken art sensorn övervakar, var i världen växten befinner sig och vilken årstid det är skickas skötselanvisningar vidare till mobiltelefonen, via mejl eller som meddelanden på webbplatsen. Din porslinsblomma står lite för varmt. Din pelargon behöver vattnas.

Men att skaffa en digital trädgårdsmästare är inte billigt, sensorn kostar 1 195 kronor. Och även om den går att flytta runt mellan växterna i hemmet så kommer den bara ha järnkoll på den kruka den för tillfället sitter i. Insamlad data från de andra krukorna används dock för att ge ungefärliga råd.

Det där med trädgårdsmästare är för övrigt en sanning med modifikation. Åtminstone tills vidare. I nuvarande utförande är Koubachi bara till för inomhusbruk, och det är synd.

Att kunna sticka ner en sensor i pallkragen på baksidan, mata in att där växer några jordgubbsplantor, morötter och ruccola och få hjälp att hitta det vattningsschema som passar just den kombinationen bäst, det hade varit riktigt bra.

Men även om det är som Koubachi påstår, att det vanligaste sättet att ha ihjäl sina växter är att vattna dem för ofta, känns företagets sensor i nuvarande utförande mer prylgalen än nyttig.

En sökning på internet, ett finger i jorden och en verklig ambition att faktiskt hålla blomman vid liv räcker långt.

Men som en försmak på Ericssons vision och som ett exempel på vad som går att göra med sensorer, trådlösa nätverk och tjänster i molnet är Koubachi intressant.

Vasst och kasst med blomvakten

*Enkel att installera.

*Kan hjälpa den som ständigt misslyckas med sina krukväxter.

*Spännande exempel på vad som är möjligt med sensorer och trådlösa nät.

*Tål inte att vistas utomhus. Vädertålig version är dock på gång.

*Dyrt om man vill ha detaljkoll på flera växter.

*Mer prylgalet än nyttigt.

Koubachi

Vad: En digital trädgårdsmästare.

Varför: För att hålla koll på hur krukväxterna mår.

Hur: Sensor som mäter ljus, värme och fukt och sedan skräddarsyr skötselråd.

Pris: 1?195 kronor per sensor.

Anders Thoresson

Mer om: Sensor Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt