Seneas storägare går in med nytt kapital

2004-03-15 13:06  
OK, här är 20 millar till

Elmätarföretaget Seneas störste ägare, finansmannen Rune Andersson, lägger in ytterligare 20 miljoner i Senea, utöver de 60 miljoner som han redan har investerat. Det står klart i dag när villkoren för Senas nyemission offentliggjordes. Totalt får Senea in drygt 50 miljoner kronor i nytt kapital.

Rune Andersson
Det lilla elmätningsföretaget Senea i Åkersberga i Roslagen har balanserat på konkursens rand sedan den franska elektronikjätten Actaris vägrade betala räkningarna. Senea samarbetar med Actaris om leveranser av fjärravläsningsbara elmätare till Vattenfall.

I dag kan Senea presentera en finansiell rekonstruktion där huvudägarna Rune Andersson, via sitt bolag Mellby Switzerland, och Rune Andersssons gamle vapendragare Christer Brandberg, via bolaget Isac Brandberg AB, köper nya aktier motsvarande deras ägarandelar.

För Rune Anderssons del handlar det om 15 miljoner kronor plus inlösen av optioner för 5 miljoner kronor - sammanlagt 20 miljoner kronor. Rune Andersson har tidigare köpt aktier i Senea för 60 miljoner kronor och har varit tveksam till att gå in med mer pengar.

I en intervju med Affärsvärlden för en månad sedan sade han att det skulle vara som att stoppa pengar i ett svart hål om inte tvisten med Actaris kunde lösas. Nu har han ändrat sig och menar att det finns andra kunder än Actaris för Seneas avancerade avläsningsteknik.

Teknikföretaget Nexus, som är Seneas största underleverantör, är med på rekonstruktionen av Senea om omvandlar 7,5 miljoner kronor i fordringar till A-aktier i Senea. Nexus betalar 2,90 kronor per aktie för sina aktier medan nuvarande aktieägare i Senea betalar 1,50 kronor per aktie.

För fem gamla aktier får Seneas samtliga aktieägare rätt att teckna två nya aktier för 1,50 kronor styck. Nyemissionen ger Senea 34,3 miljoner kronor. Till det kommer inlösen av optioner och uppgörelsen med Technology Nexus. Totalt får Senea 50,1 miljoner kronor i nytt aktiekapital.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt