Senaste hajpen: Liten elcykel

2014-10-27 07:47  

TEL AVIV. Ny Teknik testar en liten elcykel som blivit väldigt populär i Tel Aviv.

BLOGG.

Överallt ser vi folk på små elcyklar. De tar sig fram både bland bilarna på gatorna och på cykelbanorna. De har blivit väldigt populära i Tel Aviv det senaste året, berättar Benjamin Ratz, som jobbar som analytiker på riskkapitalbolaget Lool Ventures.

När han kom till Tel Aviv från Sverige för två år sedan köpte han först en vanlig cykel. ”Som svensk vill man ju inte verka så lat. Men jag tröttnade på att komma fram genomsvettig efter cykelturen till mina föreläsningar, så sedan köpte jag en liten elcykel och jag gillar den verkligen”.

Det varma vädret och den platta staden gör elcyklarna attraktiva här.

Vi bestämmer oss för att testa en. Cykelhandlaren berättar att modellerna tillverkas i Kina, och att han har varianter för mellan 3500 och 5000 sheqel, vilket är ungefär dubbelt så mycket i svenska kronor.

Den modell vi testkör kostar 3500 sheqel och kan köras i 30 km på en laddning. Sträckan påverkas förstås av backarna, vinden och hur mycket cyklisten väger. Batteriet tar fyra timmar att ladda, och är den dyra komponenten. Ett nytt kostar 2000 sheqel.

Vi sätter oss på sadeln och börjar trampa, och så man gör det så sätter motorn igång och man får en extra skjuts. Det känns väldigt konstigt första gången. Pedalerna måste alltså vara i rörelse för att motorn ska fungera. Ju snabbare vi trampar desto mer hjälper elmotorn till.

Det går att välja mellan tre olika hastigheter, men maxfarten är 25 km/timmen. Men vi får bara testa den lägsta växeln för säljaren. Bromsa gör man som på en vanlig cykel, med handbromsen.

Vår cykelhandlare säljer ungefär en mini-elcykel och två vanliga cyklar om dagen.

 

Detta är ett av flera blogginlägg från Ny Tekniks besök i Israel den här veckan. Längre reportage kommer i kommande nummer av Ny Teknik.

 

Länkar till tidigare bloggar:

Blogg 1: Landet med 4000 uppstartsbolag.

Blogg 2: Här görs texten om till video- automatiskt.

Blogg 3: Klarnas coola bas i Tel Aviv.

Blogg 4: Varför lyckas Israel där Sverige misslyckas?

Blogg 5: Bara en inkubator på arabiskt område i Israel.


Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Marie Alpman

Mer om: Israel Elcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt