Sen utredning om nya uppkopplade operationssalarna

2016-11-17 06:01  

När de första patienterna i helgen flyttas över till Nya Karolinska kliver också modern digital teknik in i de nya operationssalarna. Men sent i processen har det upptäckts att det krävs en riskanalys för att koppla upp operationer.

En operation pågår, men en kollega på sjukhuset behöver rådfrågas. Eller en expert på något annat sjukhus i landet eller ute i världen ska följa operationen.

På det nybyggda sjukhuset i Solna gör nyinskaffad digital teknik det möjligt att bjuda in fler personer att ta del av vad som sker i operationssalen utan att de behöver befinna sig på samma plats. Det går också att spela in operationerna.

– Vi har försökt att titta in i framtiden. Där tror vi att bildvisning är viktig, säger Johan Nordenadler, som har varit projektledare för operationssalarna på Nya Karolinska.

– Det är bra att inte ha onödigt spring in i operationssalen. Det går att ringa upp en kirurg som finns i ett rum bredvid, eller få kontakt med en expert på något annat sjukhus. Det kan också göra att man inte behöver flytta en patient, säger han.

De här funktionerna kommer inte att kunna användas till en början. I slutet av förra veckan stod det klart för Nya Karolinska att det krävs en riskanalys för att få klartecken för att låta personer utanför ta del av arbetet i operationssalen.

En utmaning med den digitala tekniken är att förhindra att någon obehörig kan ta del av bilder och inspelningar.

Just nu är det oklart när, och om, den så kallade integrationslösningen kan användas.

Varför har arbetet med en riskanalys inte gjorts tidigare?

– Det är ett stort projekt, säger Johan Nordenadler.

Nya Karolinska ska ta emot de svårast sjuka och skadade patienterna, och bedriva den mest högspecialiserade vården, i Stockholmsregionen men också till vissa delar på riksnivå. En viktig del i det arbetet är operationssalarna.

Det nybyggda sjukhuset får 35 operationssalar. Fem av dem blir hybridsalar, där det finns utrustning för både röntgen och operation. Där kan patienter med många olika typer av akuta skador tas emot.

Övriga salar har samma digitala utrustning: två övervakningskameror och en kamera som sitter i den stora operationslampan, och tre stora bildskärmar (84 tum). Tekniken har levererats av Olympus i en plattform som heter Endolpha.

Läs mer:

Läs mer: Uppkoppling ska rädda patienters liv

– Vi tror att teamet kan arbeta bättre tillsammans när de till exempel kan få upp bilder på skärmarna av vad som händer närmast operationen, säger Johan Nordenadler.

Det finns en manöverpanel i form av en pekskärm som all vårdpersonal inne på operationssalen ska ha tillgång till, medan de fortfarande är sterilklädda.

Panelen reglerar till exempel ljus och bord i salen samt inspelningstekniken. Det går också att ta del av text och bilder i patientens digitala journal.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt