Seglivad Ericssonfabrik kvar i Kista

2004-03-18 07:47  

Ericssons gamla halvledarfabrik i Kista är fortfarande igång. Verksamheten togs över av tyska Infineon 2002 och skulle lagts ned redan i somras. Men större efterfrå-gan på komponenter än väntat, bland annat ifrån Sony Ericsson, tvingar Infineon att stanna i Kista till sista juli i år.

Infineon tog över Ericsson Micro-electronics 2002.

Planen var att flytta tillverkningen av halvledare till Infineons fabriker i Tyskland.

Första beskedet var att fabriken skulle bli kvar till sommaren 2003. Men ökad efterfrågan på de komponenter som tillverkas i fabriken gjorde att den överlevde även ett andra stängningsbeslut nu vid årsskiftet.

- Marknaden har förändrats och ser ljusare ut på många sätt, säger Elisabeth Järstrand som är presstaleskvinna på Infineon i Sverige.

Beslutet om nedläggning står dock fast. Nytt datum är 31 juli i år.

Samtidigt med nedläggningsbeslutet i somras drogs ett arbete igång av Verket för innovationsystem, Vinnova, tillsammans med Stockholms stad för att rädda kvar fabriken som är Sveriges sista större halvledarfabrik.

Arbetet kallades då ett "Mission Impossible" av Vinnovas generaldirektör Per Eriksson, men har nu fått mer tid på sig.

- Det pågår fortfarande försök att rädda fabriken, säger Hans Hentzell, vd på forskningsinstituet Acreo som utreder möjligheterna till en räddning på Vinnovas uppdrag.

Infineon har i dag inga anställda på halvledarfabriken i Kista. All personal hyrs in från Ericsson. Inte heller lokalerna togs över vid köpet av verksamheten.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt