Se vad andra ser - med nya svenska glasögon

2014-05-19 07:48  

(Uppdaterad) Svenska Tobii lanserar andra generationen av sina glasögon med inbyggd teknik för att följa ögonrörelser. Det bäraren tittar på kan nu följas i realtid.

Glasögonen väger 45 gram och innehåller en HD-kamera som filmar det som bäraren ser. Samtidigt följer fyra kameror ögonen.

På en dataskärm går det att följa vad personen i fråga tittar på i realtid. Blicken syns då som en röd prick på bilden från HD-kameran.

Det är andra generationens glasögon som följer ögonrörelser från det svenska företaget Tobii med huvudkontor i Danderyd norr om Stockholm. De första släpptes 2010.

Med glasögonens hjälp går det till exempel att följa och analysera hur kunderna tittar på varorna i en butik.

Sport är ett annat användningsområde. Eftersom det går att följa blicken över hela synfältet kan glasögonen användas för att till exempel studera en fotbollsspelares speluppfattning. Det schweiziska hockeyförbundet har använt blickanalys för att förbättra spelarnas skotteknik.

De kan också användas för studier av vad bilförare tittar på i olika situationer.

Priset är motsvarande cirka 100 000 kronor och uppåt beroende på analysprogramvaror.

Marie Alpman

Mer om: Tobii

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt