Se upp för skurkarna som krypterar dina filer

2015-08-24 07:39  
Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec

Säkerhetsföretaget Symantec varnar för it-attacker som går ut på att angriparna krypterar filer som bilder eller fakturor och kräver lösen. Men Sverige är relativt förskonat.

Elaka program som tar över och låser din dator eller som krypterar dina viktiga filer och kräver pengar för att ge dig nyckeln, så kallad ransomware, blir allt vanligare. Det visar siffror från anti-virusföretaget Symantec.

Tidigare har ungefär 90 procent av de rapporterade fallen handlat om skadlig kod som låser användarens dator, men nu är det varianten som krypterar filer som växer mest enligt Ola Rehnberg som är säkerhetsexpert på Symantec.

- Med varianten som låser datorn så fungerar datorn igen om du installerar om den. När du krypterar filerna så gör det mer ont om det till exempel är hela fotoalbumet eller hela företagets fakturaunderlag som har försvunnit, säger han.

I de flesta fall begär angriparna mellan 300 dollar och 30 000 dollar för att skicka nyckeln som krävs för att låsa upp de krypterade filerna, och i många fall verkar det också som att den som betalar verkligen får tillbaka sina filer rapporterar Symantec.

- Men vi rekommenderar att man inte ska betala, säger Ola Rehnberg.

Orsaken är att han inte vill göda den industri som vuxit upp kring programmen som används för att pressa folk på pengar och att det inte finns några garantier för att man verkligen får tillbaka sina filer.

En av orsakerna till att attackerna blir vanligare är att det med den digitala valutan Bitcoin finns ett sätt för angriparna att få pengar skickade till sig utan att lämna spår efter sig.

- Det är den känsliga punkten, hur de kan ta emot pengar utan att du får reda på vem de är, säger Ola Rehnberg.

I Sverige är den här typen av attacker där filer krypteras fortfarande relativt ovanliga och 2014 har Ola Rehnberg och Symantec bara identifierat 5 000 fall.

- Sverige är ett litet land och de som utför de här attackerna satsar främst på större marknader, säger Ola Rehnberg.

Men det innebär inte att Sverige inte är helt förskonat från skadliga attacker. I våras drabbades till exempel Stockholms läns landsting av en attack som innebar att ett stort antal anställda hindrades i sitt arbete eftersom deras it-verktyg inte fungerade.

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!

Jonas Ryberg

Mer om: Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt