Se peksensorn som klipps till önskad form

2013-10-14 10:55  

Pekskärmar har revolutionerat både mobiler och datorer. Nu utvecklas peksensorn som man kan klippa ut till valfri form.

Det är forskare vid tyska Universität des Saarlandes samt Max Planck Institute for Informatics som utvecklat principerna bakom den formbara peksensorn. Gruppen kallas Embodied Interaction Group.

Visionen är att tekniken ska vara lika lätt att pyssla med för gör-det-självare som trä, papper, tyg och andra vardagliga material, så att vanliga objekt omkring oss kan göras interaktiva.

Sensorn kan dessutom tillverkas till låg kostnad – omkring en dollar för en A4-sida – genom att teknik för tryckt elektronik används. Tekniken påminner om principen för bläckstråleskrivare, men i stället för vanligt bläck används ett slags funktionellt bläck med olika elektroniska egenskaper.

Idén bakom formbarheten handlar om hur ledningarna är organiserade i sensorn. Traditionellt sett använder man ett rutmönster av horisontella och vertikala ledare som korsar varandra. När ytan berörs skickas signaler genom de två ledare som möts i beröringspunkten, och på så sätt kan positionen för beröringen bestämmas.

Problemet är att om en enda ledare i rutmönstret skadas eller klipps av försvinner känsligheten i ett stort antal punkter.

Forskarna har i stället undersökt två andra konfigureringar för ledarna, inspirerade av naturen.

Den ena är stjärnformig, där alla punkter nås av ledare som möts i en central punkt.

Den andra är en trädform där ledarna utgår från en central stam och därifrån når ut till alla punkter, ungefär som nerverna i ett blad.

Genom att kombinera båda konfigureringarna har forskarna lyckats skapa en peksensor som kan klippas till ett stort antal olika former med bibehållen funktion.

Här är en video som beskriver tekniken:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/wnTG_ZTYdVk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt