Se huset innan det är byggt

2012-04-11 12:11  

Hur kommer det nya hotellet att smälta in i omgivningen? Stadsplanerare och arkitekter kan nu ta en titt i mobilen för att se byggnader i sin rätta miljö.

I dag används ofta 3d-modeller för att visa hur till exempel ett nytt bostadsområde kommer att se ut i verkligheten. Forskare vid det finska forskningsinstitutet VTT går ett steg vidare. Med hjälp av teknik för förstärkt verklighet kan stadsplanerare och arkitekter se planerade byggnader på dess verkliga plats med hjälp av en mobiltelefon eller bärbar dator.

Det gör det möjligt att studera hur en byggnad smälter in i omgivningen och hur den till exempel påverkar utsikten från de som bor i närheten.

Den planerade byggnaden dyker upp som en modell på kameraskärmen. Tekniken har bland annat använts för att visa ett nytt höghus i Helsingfors och ett planerat hotellkomplex.

Kommunens stadsplanerare kunde på så sätt studera de nya byggnaderna från olika vinklar och på olika avstånd.

- Genom att använda den här tekniken kan nya idéer ta form i rätt skala och mer realistiskt än med traditionella 3d-bilder och 3d-modeller, säger Charles Woodward, forskare vid VTT i ett uttalande.

Det kan också ge nya möjligheter att sprida information om hur ett planerat bygge kommer att se ut när det står klart. Invånarna kan komma med synpunkter efter att ha tittat på nybygget i mobilen.

Enligt VTT utvecklas tekniken nu vidare för att bland annat användas inom fastighetsförvaltning och service. Personalen ska till exempel kunna lokalisera alla VVS-installationer genom att "se igenom" husets väggar.

Marie Alpman

Mer om: 3D-grafik Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt