Schwarzenegger kräver snålare tv

2009-10-26 09:27  
Arnold Schwarzenegger ser fram emot nytt energisparprogram

Nya tuffa energikrav ska halvera energiförbrukningen för tv-apparater som säljs i Kalifornien.

Kaliforniens energikommision vill införa nya tuffa krav för alla tv-apparater som säljs i delstaten. Från januari 2011 ska den genomsnittliga energiförbrukningen vara 33 procent lägre än i dag. Från 2013 ska den vara halverad. Förslaget, som stöds av Kaliforniens miljömedvetne guvernör Arnold Schwarzenegger, gäller tv-skärmar på upp till 58 tum.

Bakgrunden är att tv-apparaternas energiförbrukning ökar stadigt. Idag står tv:n tillsammans med dvd-spelare och digital-teve-mottagare för runt 10 procent av elförbrukning i de kalifornska hemmen. Orsakerna till ökningen är flera:

•Försäljningen av energislukande plattskärmar ökar.

•Skärmarna blir allt större och kräver därmed mer energi.

•Antalet tv-apparater per hem ökar.

•Användarna ser allt mer på tv.

Energikommissionen har mött hårt motstånd från representanter för tv-tillverkare, som bland annat hävdar att kraven kommer att öka kostnaderna och minska konsumenternas valfrihet. Men Adam Gottlieb, informationsansvarig på Californa Energy Commission, tillbakavisar kritiken.

–Det här är inga science-fiction-krav. Många produkter på marknaden klarar redan kraven för 2011, säger han.

Enligt kommission kommer standarden att ge besparingar på mer än 6 500 gigawattimmar årligen. Samtidigt ska konsumenternas elnota minska med motsvarande 120 till 210 kronor per tv och år.

Beslutet kan komma att klubbas redan 4 november. Sedan hoppas Energikommissionen att standarden ska sprida sig till resten av USA. Så har det blivit när delstaten infört tidigare energikrav på hushållselekronik, exempelvis kylskåp.

Kaliforniens målmedvetna miljöarbete har inneburit att delstaten idag har lägst energiförbrukning per capita i USA, den genomsnittliga Kalifornienbon förbrukar 40 procent mindre energi än amerikanen i gemen. Trots det är energikonsumtionen per person högre i Kalifornien än i Europa.

Förslaget

Från 1 januari 2011

Maximal förbrukning = 0,20 * skärmytan(i kvadrattum) + 32 watt

Från 1 januari 2013

Maximal förbrukning = 0,12 * skärmytan(i kvadrattum) + 25 watt

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt