SBU: Robotdjur bra för äldres hälsa – men viktigt att individanpassa

2022-03-07 07:55  
Terapihundar får många äldre att må bättre. Arkivbild. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Digitala terapidjur kan vara positivt för hälsa och välbefinnande hos äldre personer i särskilt boende, framför allt för personer med demens. Det skriver SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering, i en ny översikt.

Robotdjur, terapirobotar eller Carebots, som de också kallas, liknar levande djur och svarar på mänskligt samspel. De kan ha hjärtslag och ibland även jama eller skälla.

I Sverige är robotkatter den vanligaste formen av robotdjur i särskilt boende.

Enligt SBU beskriver såväl äldre som personal och anhöriga att robotdjur bidrar till olika aspekter av välbefinnande, bland annat minskad ensamhet och minskad depression, stimulans av minne och ökad livsglädje. Alla hade dock inte en positiv upplevelse av robotdjur. Därför är det viktigt att robotdjur används på ett individanpassat sätt, skriver SBU i sin översikt.

Forskare i bland annat USA arbetar nu också med att utveckla ett smart halsband med olika funktioner för robothundar. De ska kunna ha olika funktioner, som att förutse fallolyckor, mäta puls och ge påminnelser av olika slag.

Mer om: Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt