Satellitbilder hjälper Japan

2011-03-25 16:23  

Satellitbilder över Fukushima och det tsunamidrabbade området bearbetas nu av amerikanska geologer och skickas till Japan.

- Vi har bland annat åtagit oss att göra en stor karta över Fukushima , säger Don McKeown vid Carson Center for imaging center.

Japan behöver hjälp med bilder över förödelsen efter tsunamin och kärnkraftshaverier. Det har en grupp av tio amerikanska universitet och bildcentrum tagit fasta på.

Efter en förfrågan från japanska räddningsledare har de nu skapat tunga bildfiler över Fukushima samt städerna Hachinohe and Kesennuma och skickat över dem till Japan. Bilderna visar bland annat förlust av broar, hamnar och förstörda fält.

- Om du har en elektronisk version kan du mäta på den, säger Don McKeown. Vi antar att de också kommer att vilja skriva ut dem i ett stort format och ta med dem ut på fältet.

Bland bilderna finns de som följt händelseförloppet vid Fukushima, sett upp ifrån. 

Satellitbilderna har tagits av de amerikanska kommersiella satelliterna WorldView 1 , WorldView 2 samt GeoEye.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt