Sara Mazur: ”Finns en risk att Sverige halkar efter med 5g”

2018-02-06 06:00  

Inget svenskt bolag har mer forskning och utveckling än Ericsson. Ingen teknik kan koppla upp och koppla samman allt och alla som 5g. Att vara forskningschef på Ericsson är med andra ord ett av Sveriges tyngsta uppdrag.

Sara Mazur kommer från framtiden. När vi andra har fullt upp med att förstå möjligheterna och konsekvenserna av 5g – själva kittet i morgondagens kommunikation – har hon börjat tänka på 6g.

– Vi börjar titta på det. Typiskt sett är det tio år mellan varje generation. Det finns ingenting som heter 6g än, men vi börjar titta lite bortanför 5g. Under de kommande åren kommer vi att göra det mer och mer allteftersom 5g övergår till produktutveckling. Teknikutvecklingen kommer inte att stanna.

Det här är dock ingen avlägsen horisont för Ericssons forskningschef. Sara Mazur är doktor i fusionsplasmafysik, en potentiell källa till energi som ligger betydligt längre fram i tiden än nästnästa generations mobilnätstandard. Hon disputerade vid KTH 1994.

– Det låg alltid 60 år framåt i tiden. Efter ett tag kändes det mindre roligt. Här jobbar jag med teknik som alla använder. Både privatpersoner och nu, med 5g, även industrierna, vilket känns jättespännande.

Sara Mazur har varit forskningschef på Ericsson sedan 2012. Hon har 69 egna patent och har varit inblandad i utvecklingen av nya mobilnät ända sedan gsm-tiden. Sedan dess är nästan ingenting sig likt. Basstationer och antenner har fått sällskap av molnteknik, programkod och modeord som nätverksskivor, virtualiserade nätverksfunktioner och orkestrering.

5g är en telekomstandard olik alla andra, eftersom så mycket av den sker i molnet och eftersom den till så stor del styrs av programvara.

– Väldigt mycket av vår forskning och utveckling på Ericsson i dag är programvaruutveckling. Och det gäller inte bara Ericsson utan alla företag, säger Sara Mazur.

Ericsson har numera åtta forskningsområden. Några är mer bekanta än andra. Radio förstås. Nätverk, arkitektur och protokoll. Hårdvara. Ytterligare ett område – med tilltagande betydelse – är molnsystem och plattformar.

Så rekryterar Ericsson inom ai

Två av de mer obekanta områdena är säkerhet och artificiell intelligens. Det är också till dem Ericsson har svårast att rekrytera.

– Det är områden där det är svårt att få tag på tillräcklig kompetens. Där skulle vi behöva utbilda betydligt fler i Sverige än vi gör i dag.

Hur arbetar ni för att rekrytera inom ai?

– Vi har strategiska samarbeten med de stora tekniska högskolorna och forskningsinstitut. Vi hjälper till att lyfta fram dessa områden, men det är viktigt att svenska staten investerar mer här, och att våra universitet och högskolor utbildar fler.

5g kan delas in i tre kategorier. Den första handlar om kapacitet, prestanda och fart. Telekommunikationsvägarna blir bredare, med högre hastigheter och färre trafikstockningar. Det är passande för den typ av innehåll vi använder våra telefoner och skärmar mest till i dag: video. 5g ska enligt marknadsföringen kunna erbjuda virtual reality och video i 8k-upplösning utan att ens behöva harkla sig.

Den andra handlar om internet of things. Den ställer en annan typ av krav: stor yttäckning, låg energikonsumtion och lång batteritid. Först då kan man koppla upp tusentals sensorer som är dygnet runt-vaksamma på sin omgivning. Här tycks dock inte 5g vara en absolut nödvändighet: redan i dag finns 4g-alternativ – standarden Narrowband-iot till exempel – som möter behoven.

– Narrowband-iot är en alldeles utmärkt teknik som möter 5g-kraven: 20 decibel bättre täckning, stöd för 100 gånger fler uppkopplade enheter, en batterilivslängd på tio år. Och det ska kunna göras till en tiondel av kostnaden jämfört med 4g-modem. Allt detta klarar vi faktiskt med Narrowband-iot och då är den 5g-kompatibel, säger Sara Mazur.

Läs mer: Stora nyttan kommer när 5g når industrin

Den tredje kategorin rör kritisk maskinkommunikation. Många av de mest eggande 5g-scenarierna ryms här. Fjärrstyrda robotar och fordon. Självkörande bilar. Kirurgi på distans. För detta krävs extremt korta svarstider, ner mot en millisekund. Det kräver också en kvalitet på servicen som i princip är hundraprocentig. För det senare är molnteknik en avgörande faktor. Genom att dela upp nätverket i skivor kan en skiva avsättas till ett särskilt ändamål där prestandan garanteras.

En sådan testmiljö finns i SKF:s fabrik utanför Göteborg. Sedan 2014 har Ericsson, SKF och Chalmers prövat hur tillverkning kan moderniseras med 5g. Alla maskiner och all utrustning i fabriken är kopplade till det 5g-nät Ericsson vävt på plats. En iot-plattform ser till att ha koll på och sköta de uppkopplade enheterna. En molnmiljö som kan hantera kritisk maskinkommunikation är också installerad. Utöver det används artificiell intelligens för att ge insikter om all data som samlas in.

– Vi har utvecklat ai:n själva. Vi på forskningssidan började med artificiell intelligens redan 2007. Då kallade vi det data mining. Sedan dess har det vuxit till att bli ett eget forskningsområde.

Hur många jobbar med det?

– Omkring 60 personer sysslar på heltid med artificiell intelligens. Men sedan ska man komma ihåg att vi använder maskinintelligens också i våra produkter. Vi har det i radionätet och i molntekniken. Det sitter alltså forskare på dessa andra områden som jobbar med maskinintelligens. Det är ett jätteviktigt område. Inte minst för oss därför att vi på servicesidan vill använda mer och mer automatisering. Det bygger på att man har ett intelligent system som kan fatta egna beslut.

Mazur: "Ligger bra till när det gäller 5g"

Ericsson har en tuff period framför sig och utkämpar flera slag samtidigt. Mot röda siffror i resultatet, mot giganter som Huawei, mot de som inte tror att det går att hitta affären bakom tekniken 5g.

Det senare är något Ericsson kommer att ägna mycket tid åt under 2018. Företaget har tecknat avtal med 38 operatörer, och den SKF-pilot de började med för fyra år sedan har fått sällskap av fler spridda över jordklotet.

Läs mer: ”Därför är Ericssons miljardförlust inte så illa som den låter”

Ericsson testar 5g tillsammans med jordbruk och hamnar i Italien, kör bevattningsprojekt i Indien, försöker lösa framtidens transporter tillsammans med Scania och kopplar upp gruvor tillsammans med Boliden. Ett av de senaste projekten handlar om logistiklösningar, något de gör ihop med Honeywell i USA.

– Efter pilotprojekten blir nästa steg att gå vidare och se hur vi kan göra kommersiella engagemang på detta. Hur affärsmodellen ser ut när 5g används i industrier, det har vi inte tittat på ännu. Där har vi inte kommit alls lika långt som när det gäller tekniken, säger Sara Mazur.

Ytterligare en kamp Ericsson måste ta sig an – eller som företaget åtminstone har starka åsikter om – är den om tilldelning av spektrum i Sverige. Samtidigt som Kina och andra delar av Asien satsar aggressivt och snabbt på 5g ska lilla Sverige vänta till 2020 med att göra det för 5g åtråvärda frekvensbandet mellan 3,4–3,8 gigahertz kommersiellt tillgängligt.

– Vi tycker att det finns en risk att Sverige halkar efter med 5g när vi inte får det förrän 2020.

När Sara Mazur hör uttryck som att 5g är ”vinna eller försvinna för Ericsson” – en fras som blivit vanligare för varje kvartalsrapport – väljer hon att svara med andra ord.

– Vi ligger väldigt bra till när det gäller 5g och har kommit långt. Vi var tidigt ute, vi är ledande i standardisering. Vi har lyckats göra väldigt bra forskningsresultat som vi sedan fått in i standarden. Vi har också varit väldigt framgångsrika när det gäller våra testbäddar och våra testsystem, och vi har börjat leverera utrustning nu till våra kunder. Den svåraste delen av mitt jobb är att välja vad vi ska satsa på.

Sara Mazur

Ålder: 51.

Yrke: Forskningschef på Ericsson.

Bakgrund: Civilingenjör inom elektroteknik och disputerade 1994 vid KTH i fusionsplasmafysik och har doktorerat i samma ämne. 2007 invaldes hon som ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Mazur började arbeta vid Ericsson med elektromagnetisk fältteori. Hon har 69 egna patent och en stor mängd publikationer.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt