Sanningens minut för halvledarna i Kista

2004-05-05 09:32  
Mission Impossible?

På fredag startar den sista satsen i Ericssons gamla halvledarfabrik i Kista, som numera ägs av tyska Infineon. Samtidigt avgörs det om fabriken ska leva vidare som kontraktstillverkare med nya ägare eller stängas i slutet av juli, skriver Elektroniktidningen på sin webbplats.

Per Eriksson
Det finns redan ett aktiebolag - Fab6 - som ska ta över fabriken och stå för driften om förhandlingarna med Infineon går i lås. Vd är Hans Nivér med en industriell bakgrund från bland annat Bulten och Becker.

Statliga Vinnovas generaldirektör Per Eriksson har lett räddningsaktionen.

I gruppen som drivit förhandlingarna finns också Internetföretaget Sprays förre vd Per Bystedt och forskningsbolaget Acreos styrelseordförande Leif Bergström. Även Industrifonden, KTH, ISA och Stockholms stad deltar i räddningsaktionen.

Per Bystedt
Det behövs minst 160 personer för att driva fabriken, som kostar 200 miljoner kronor per år att hålla igång. Maskinerna som ägs av Infineon är värderade till mellan 50 och 150 miljoner kronor, skriver Elektroniktidningen.

Sony Ericsson största kunden
Fabriken byggdes ursprungligen av Ericsson i början av 1990-talet för produktion av CMOS-kretsar men inriktningen ändrades snabbt till RF-kretsar för mobiltelefoner. I dag är Sony Ericsson största kunden.

För knappt två år sedan köptes anläggningen av den tyska halvledarjätten Infineon, som tagit över Siemens halvledartillverkning. Redan då deklarerade Infineon att fabriken skulle avvecklas och maskinerna flyttas till Tyskland inom 18 månader.

Förra sommaren drog bland annat statliga Vinnovas generaldirektör Per Eriksson igång en räddningsaktion och försökte få fram nya ägare som ville göra Kistafabriken till en så kallad foundry - en kontraktstillverkare av RF-kretsar.

Infineon vill inte släppa maskinerna
I början av förra veckan såg allt ut att gå i lås. Vinnova lovade att ställa upp med 1,5 miljoner euro under fem års tid för att stödja processutvecklingen. Det fanns också riskkapitalister som var intresserade av att gå in med 15 miljoner euro, samtidigt som Ericsson gått med på ett förmånligt hyresavtal.

Tyska ZMD, som bland annat tillverkar sensorer och fordonselektronik, skulle skapa en basbeläggning genom att lägga produktion i Kista och dessutom gå in som delägare.

Men då bromsade Infineon och vägrade släppa ifrån sig maskinerna.

- Även om det är ett "mission impossible" vill jag att vi ska ha gjort vårt yttersta för att rädda fabriken, säger Per Eriksson till Elektroniktidningen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt