Samsung visade mobil med vikbar skärm

2013-11-11 10:04  
Äldre prototyp av Samsungs viktelefon.

En mobil som viks på mitten och en som viks i tre delar. Det visade Samsung nyligen upp, men eftersom reportrar inte var välkomna är det fortfarande hysch-hysch runt detaljerna.

Det var vid ett möte för finansanalytiker i Seoul i förra veckan som Samsung visade upp prototyper av mobiler med vikbar skärm. Det rapporterar Wall Street Journal. Representanter för media var inte inbjudna till mötet.

– Den första de visade oss var stor som en [Galaxy] S3 smartphone och kunde vikas på hälften från topp till botten. Alltså ungefär som en kompakt puderdosa, sa Jae H. Lee vid analytikerfirman Daiwa Securities till Wall Street Journal.

– Det fanns också en modell utformad som en lång plånbok som kunde vikas ut på båda sidor, till storleken av en läsplatta, fortsatte han.

Mobilerna som visades upp var konceptmodeller, men något tidigare hade Samsungs vd Kwon Oh-hyun sagt att vikbara skärmar skulle lanseras 2015. Det betyder att mobiler med vikbara skärmar möjligen kan komma året därpå.

Samsung har arbetat med böjda skärmar en längre tid och har flera patent och patentansökningar på området.

Mobilen Galaxy Round med krökt skärm som lanserades för några veckor sedan, var ett slags första steg bland kommersiella produkter med böjbar skärmteknik. Galaxy Round är inte böjbar i sig, men den underliggande skärmen är böjd, och ytskiktet krökt.

Nästa steg är att göra apparater som kan böjas, och därpå helt vikbara skärmar. Flera teknikhinder måste lösas på vägen.

För att överhuvudtaget kunna göra en vikbar skärm måste lagret som innehåller pixlarna kunna vikas. Bäst lämpad är OLED-tekniken som är mer förlåtande än LCD-skärmar där flytande kristaller ligger mellan två ytor som måste ha konstant avstånd.

Utöver den böjbara OLED-skärmen behöver man ersätta alla glaskomponenter i skärmen med plastmaterial som är tillräckligt täta, reptåliga, temperaturtåliga och elastiska. Dessutom måste ytmaterialen tåla att vikas många gånger utan att märken uppstår i vecket.

Grundforskningen är på god väg. För någon månad sedan visade forskare vid UCLA i Los Angeles ett bildskärmselement med OLED-teknik som de töjt med 30 procent 1000 gånger utan utan försämring. Som mest hade de töjt det till sin dubbla storlek och de kunde också böja det 180 grader. Det borde ge en fingervisning omm hur långt elektroniktillverkarna kommit.

För att sedan åstadkomma vikbara mobiler måste dock även andra komponenter som kretskort och eventuellt batterier göras flexibla. Ett exempel på det är forskare som lyckats töja ett litiumjonbatteri 300 procent.

Mats Lewan

Mer om: Samsung mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt