Samsung toppar trots mobilproblem

2016-10-07 11:34  
En Imgur-användares bilder på sin Samsung Galaxy Note 7 som exploderat. Foto: Crushader / Imgur

Trots problem med återkallade telefoner slår den sydkoreanska elektronikjätten Samsung vinstförväntningarna med råge.

I en preliminär rapport redovisar världens största smartphonetillverkare, Samsung, en kvartalsvinst på 7 800 miljarder won, motsvarande 60 miljarder kronor. Det kan jämföras med aktieanalytikernas snittprognos på 7 400 miljarder won, vilket också var fjolårets kvartalsvinst.

Vinstbeskedet kommer samtidigt som Samsung kämpar med ett globalt återkallande av sin flaggskeppsmobil Samsung Galaxy Note 7 på grund av att flera exemplar börjat brinna.

Bolaget redovisar inte i rapporten hur stora kostnaderna blir för återkallandet av de 2,5 miljoner problemtelefonerna. Analytiker har bedömt att de kostnaderna uppgår till åtminstone 1 000 miljarder won.

Läs mer:

Läs mer: Teorierna: Så kortsluts Samsungs Galaxy Note 7

Intäkterna för perioden sjönk preliminärt med 5,2 procent till 49 000 miljarder won, vilket var sämre än väntat.

Samsung är också en av världens största datachiptillverkare. Och ironiskt nog kan problemen med telefonerna gynna den grenen av Samsung. Högre efterfrågan i en redan trång sektor kan pressa upp priserna på datachipsen.

Samsung-aktien ligger vid 8-tiden svensk tid på plus 0,6 procent på Seoulbörsen.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt