Samsung stoppar försäljningen av Galaxy Note 7

2016-10-11 12:15  
Stoppskylt Foto: Alamy

Samsung stoppar försäljningen världen över av den nya mobilen Galaxy Note 7, och uppmanar kunderna att omedelbart sluta använda dem.

(Artikeln har uppdaterats)

Galaxy Note 7 skulle vara Samsungs nya flaggskepp, spjutspetsen mot Apples Iphone. Men nu stoppas produktionen helt och hållet, efter ett nytt beslut från bolaget.

– Det här är inte vad Samsung behöver, säger telekomexperten Bengt Nordström.

”Vi justerade nyligen produktionsvolymen för att genomföra en djupgående undersökning och kvalitetskontroll, men konsumenternas säkerhet är vår främsta prioritet, och vi har nått ett slutgiltigt beslut om att stoppa produktionen av Galaxy Note 7s”, skriver bolaget i ett uttalande enligt AFP.

Amerikanska myndigheter har utfärdat en varning att mobilen kan vara farlig för konsumenterna efter rapporter om att även de ersättningsmobiler elektronikjätten började leverera nyligen har fattat eld.

Läs mer:

Läs mer: Samsung toppar trots mobilproblem

Tidigare meddelade Samsung att bolaget stoppar försäljningen av Galaxy Note 7 en andra gång, och slutar därmed också att byta ut redan köpta exemplar av den nya mobiltelefonen. Senare kom beskedet om ett totalt produktionsstopp.

Därmed blir det tomt högst upp i Samsungs mobilutbud tills nästa lyxtelefon kommer – kanske i början av nästa år.

– Det är klart att något inte står rätt till när man gör korrigeringar av en produkt som har brunnit och den nya versionen man släpper har samma problem, säger Bengt Nordström, vd för ett strategikonsultföretag specialiserat på telekombranschen.

För Samsungs mobilenhet är det en katastrof. Företaget har det redan tufft med att hävda sig i konkurrensen med andra tillverkare av smarta telefoner.

– För några år närmade de sig Apple, men fick en tillbakagång med ett antal olyckliga produktplaceringar. Förra året fick de en stor framgång med (telefonmodellen) S7:an, men så kommer det här, säger Nordström.

– Samsung pressas också av de kinesiska android-tillverkarna som Huawei och andra. I Kina har man tappat jättemycket och ser man på tillväxten i utvecklingsländer utanför Kina får inte Samsung samma del av marknaden.

Den uteblivna försäljningen kan enligt analytiker beräknas till 17 miljarder USA-dollar (147,5 miljarder kronor), rapporterar Reuters. På Seoul-börsen stängde Samsung på tisdagen 8 procent ned, och det var innan beskedet om totalstoppet hade kommit.

Läs mer:

Läs mer: Samsung avbryter Note 7-produktion

Alla användare som har en original-Galaxy Note 7 eller en ersättningsmobil uppmanas att stänga av den och sluta att använda den.

Tisdagens besked kommer lite mer en än månad efter det att Samsung återkallade 2,5 miljoner exemplar globalt på grund av att flera av dem börjat brinna, och är det första formella erkännandet av misstankar om säkerhetsbrister i även ersättningsmobilerna. På måndagen medgav elektronikjätten att volymerna i produktionen "justerats".

”Vi håller på att justera produktionsvolymerna för att förbättra kvalitetskontrollen och möjliggöra grundliga undersökningar”, uppgav bolaget då.

Förra veckan fick ett flygplan evakueras sedan en Galaxy Note 7 börjat ryka i planet. Familjen som ägde mobilen uppgav att telefonen var en ersättningstelefon som Samsung har sagt använder säkra batterier.

I Sverige hann försäljningen av Galaxy Note 7 inte påbörjas innan företaget återkallade de 2,5 miljoner exemplaren som redan sålts.

Mer om: Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt