Samsung och LG öppnar patent för startups

2015-06-12 09:14  
Samsung väljer att visa upp 38 000 av sina patent för bolag i Sydkorea. Bilden är från företagets showroom i Seoul. Foto: TT

Samsung visar upp 38 000 av sina patent för små teknikbolag. Därmed följer man i LG:s fotspår.

Samsung har bestämt sig för att visa 38 000 av sina patent för små teknikbolag i Sydkorea. Men bara 3 400 av patenten får användas gratis, och det gäller patent inom områdena mobiler, skärmar, telekom, halvledare och energi, skriver Korea Times.

Den sydkoreanska elektronikjätten tänker också skicka sina egna anställda till ett antal innovationscenter i olika regioner för att hjälpa unga teknikföretag. Bland annat med att hitta patent som passar.

Samsung uppger till och med att man avser att använda en del av patentintäkterna för att stödja de små teknikbolagen. Men med hur mycket sägs inte.

Därmed följer Samsung i sin koreanska konkurrent LG:s spår. LG har redan sagt att man tänker göra 52 000 av sina patent tillgängliga att läsa för startups. Omkring 5 200 kommer att kunna användas gratis.

- Intressant att Samsung och LG öppnar sina patent till just små teknikföretag. Det har jag inte hört talas om att något företag gör i Sverige, säger Mattias Pierrou, patentkonsult och partner på Awapatent.

När bolagen säger att de ”öppnar” patenten, så menas att de kan licensieras, gratis eller mot betalning och under vissa villkor.

- Jag vet inte varför Samsung och LG gör det här, men gissningsvis vill de öka takten i utvecklingen eller skapa nya marknader.  Kanske sitter de på patent som inte används, och som småföretag kan använda för att utveckla vidare. Att patenten är gratis betyder inte att Samsung släpper kontrollen, det finns säkerligen speciella villkor, säger Mattias Pierrou.

Han påminner om all uppmärksamhet som Teslas vd Elon Musk fick när han bestämde sig för att öppna upp alla företagets patent för gratis användning för alla.

- Först trodde ingen det var sant, men Tesla insisterade. Alla patent var gratis, och avsikten var förstås för att få fart på den lilla elbilsmarknaden.

Ericsson gjorde en variant när bolaget utvecklad Bluetooth för många år sedan.

- Men då släppes bara de grundläggande patenten fria och under vissa villkor. Även den gången var avsikten att få fart på användningen, säger Mattias Pierrou.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Samsung LG

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt