Samsung lanserar mask för virtuell verklighet

2014-09-03 15:41  

Samsung lanserar en mask för virtuell verklighet, i stil med Oculus Rift som köptes av Facebook för 13 miljarder kronor. Masken använder den nya mobilmodellen Galaxy Note 4.

Vid samtidiga evenemang i Berlin, New York och Peking lanserade Samsung på onsdagen den nya mobilmodellen Galaxy Note 4.

Modellen som är en så kallad Phablet – ett slags blandning mellan telefon (phone) och surfplatta (tablet) – är en uppföljare till Galaxy Note 3. Genom en ny skärm med upplösningen 2560x1440 pixlar, vilket är fyra gånger mer än "full hd", samt den fyrkärninga processorn Snapdragon 805, anses Note 4 vara toppmodellen framför den något mindre Galaxy S5.

Galaxy Note 4 mäter 153,5 x 78,6 x 8.5mm och väger 176 gram. Liksom tidigare Galaxy Note har den nya modellen en penna som kan användas på skärmen.

Till Galaxy Note 4 lanserar Samsung tillbehöret Samsung Gear VR. Det är ett slags hållare till telefonen, med två linser framför ögonen. Genom att använda mobilens sensorer för acceleration med mera kan bilden vridas efter huvudets rörelse och ge en upplevelse av att man befinner sig i en virtuell verklighet.

Principen är densamma i masken Oculus Rift som Facebook köpte i mars 2014 för motsvarande 12,8 miljarder kronor. Idén med en hållare till en mobil för att åstadkomma masken liknar masken Binopad från svenska Univisual Technologies samt en kartongkonstruktion som Google släppte tidigare i vår – Google Cardboard project. Fördelen jämfört med Oculus Rift är att man slipper sladdar till en dator.

Gear VR fungerar endast med Galaxy Note 4.

Vid evenemanget presenterade Samsung även Galaxy Note Edge med rundade kanter på skärmen, samt den smarta klockan Gear S som har inbyggd 3G och wifi och kan fungera som en telefon oberoende av en mobil. Gear S har en tvåtums Amoledskärm med upplösningen 360x480 pixlar.

Mats Lewan

Mer om: Galaxy

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt