Samsung gör sig redo att visa sin artificiella människa

2020-01-02 13:45  
Tekniken ska visas på CES. Foto: Samsung

Patentansökningar pekar mot en helt ny typ av digital assistent, som kan visas med augmented reality. Lansering av Neon sker på teknikmässan CES 7 januari.

Om 10-talet utgjorde perioden då vi började tala med digitala röstassistenter så markerar 20-talet starten för umgänge med artificiella människor.

Det tror åtminstone Samsung, som ska rivstarta det nya decenniet med något som företaget kallar Neon. ”Få en glimt av framtiden. Hitta oss på CES 2020”, skriver det nystartade twitterkontot Neondotlife.

CES är förstås den stora teknikmässan i Las Vegas. På Neons hemsida syns en timer som räknar ned till den 7 januari – samma dag som årets upplaga av CES drar igång. På hemsidan kallas Neon också rätt och slätt för ”artificiell människa”.

Vad är en artificiell människa enligt Samsung?

Det kan innebära en ny typ av digital assistent som vi kommunicerar med eller tar hjälp av via skärmen på en telefon eller med smarta glasögon.

Enligt varumärkesansökningar till det amerikanska patent- och registreringsverket kan vi med Neon förvänta oss ”datorgenererade bilder i produktionen av film och video”, samt ”videoproduktion av augmented reality”.

Ansökan nämner också ”datorskapade karaktärer” och ”design och utveckling för programvara som kan skapa virtuella karaktärer”. Twitterkontot har publicerat flera bilder på ”människor” i motljus, med frågan: ”har du någon gång träffat en 'artificiell'?”.

Allt det här har fått många att spekulera i att Neon är en biffigare variant av Bixby, Samsungs digitala motsvarighet till Siri och Alexa. Men det dementerar företaget: ”Neon handlar INTE om Bixby, eller om något du någonsin sett förut”.

Labbchefen refererar till Blade Runner 2049

Enligt sajten Digital Trends utvecklas Neon av Star Labs, som står för Samsung Technology and Advanced Research Labs.

Chef för labbet är Pranav Mistry, som tidigare har jobbat med augmented reality och Samsungs Galaxy Gear-klockor. ”Det går inte att bli mer uppspelt över att få visa världen vad Neon är”, skriver han på sitt privata Twitter-konto.

Mistry länkar också till en intervju med Livemint där han ger sin syn på ”digitala människor i vardagslivet”. ”Filmer ger många exempel på hur artificiell intelligens införlivas i vår värld. I filmen Blade Runner 2049 så har Officer K en relation med Joi, hans holografiska kompanjon. Men medan film kan vara overklig, så kommer 'virtuella' eller 'digitala människor' att bli verklighet”, står det i artikeln.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt