”Samsung är för arrogant”

2012-02-03 06:00  

Mobiljätten Samsung bråkar med både Apple och Nokia. <br/>-Samsung säger att de ska bli större än Nokia och bråkar med Apple. Den arroganta stilen kan straffa sig, varnar Carolina Milanesi, mobilanalytiker på Gartner.

Häromdagen blev det klart att EU-kommissionen inleder en formell granskning av Samsung för misstankar om brott mot den europeiska konkurrenslagstiftningen.

Kommissions ska undersöka om den koreanska mobiltillverkaren vägrat licensiera sina viktiga patent till konkurrenterna – vilket vore ett brott mot europeisk lag – för att i stället kunna stämma bolagen för patentintrång.

En ”preliminär” granskning har pågått sedan i höstas. Maxstraffet är böter upp till 10 procent av företagets omsättning.

Nyligen sa också Samsungs koncernchef Gee-Song Choi att han är övertygad om att han säljer fler mobiler än Nokia i år.

Förra året sålde Samsung 327 miljoner mobiler. Nokia var fortfarande etta med 417 miljoner.

- Samsung tillhör visserligen de stora spelarna på mobilmarknaden. Men den här nya arroganta attityden tror jag straffar sig. Det är inte bra för varumärket, varnar Carolina Milanesi, mobilexpert på analysfirman Gartner.

- Det går väldigt bra för Samsungs smarta mobiler, men sämre för de enklare modellerna på de snabbväxande utvecklingsmarknaderna. Kanske blir Samsung etta räknat i omsättning i år, men knappast när det gäller antal sålda mobiler, fortsätter hon.

Samsungs strategi är att använda sitt eget operativsystem Bada för sina billigare smarta mobilerna.

- Men nu är även flera Androidbaserade mobiler på väg ner i pris, och då blir Samsungs vägval mer tveksamt, säger Milanesi.

Samsungs starka sidor är desamma i år som tidigare, enligt Gartneranalytikern.

- De får snabbt ut nya produkter på marknaden. Och de står för bra design, teknik och kvalitet. Men de får akta sig för att bli för kaxiga, säger hon.

Mer om: Nokia Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt