Samma program till alla mobiler

2009-09-22 23:00  
Thomas Uppgård, vd på Mobile Sorcery, vill med företagets utvecklingsmiljö för mobilprogram få bort problemet med att anpassa programmen för olika mobila plattformar. Foto: Jörgen Appelgren

Mobilt trolleri. Det är vad många programmerare skulle behöva för att program ska fungera i alla mobiler. Nu vill företaget Mobile Sorcery lösa problemet, utan trolleri.

- Alla olika mobilplattformar har blivit ett problem för dem som vill utveckla program till telefoner. Med vårt utvecklingsverktyg går det väldigt snabbt att bygga program som går att köra i både en Windows- och Symbian-telefon, eller som ett Java-program, säger Tomas Uppgård, vd för Mobile Sorcery.

Normalt programmerar man först för en typ av mobil och anpassar sedan programmet till andra. Med Mobile Sorcerys verktyg Mosync programmerar man i stället bara en gång. Sen görs anpassningen av kompilatorn - den som gör om programkod till instruktioner för processorer.

Företaget grundades 2004, och nu hoppas man att tiden är mogen för en bred lansering.

- Vi löser grundproblemet, att automatiskt kunna fixa körbara program för flera olika plattformar. Och vi gör det på ett sätt så att programmen som kommer ut har bra prestanda.

Behovet har ökat med mobilvärldens förändring de senaste åren. Med Iphone kom det riktigt stora genombrottet för mobilprogram som användarna själva installerar. Övriga telefontillverkare följer nu efter.

För programmerare är det på gott och ont - både en växande marknad och ökad möda med anpassningar för att nå alla plattformar. För att få största möjliga genomslag släpper Mobile Sorcery Mosync som öppen källkod under hösten.

- Användarna blir mer benägna att bidra med felrapporter och liknande. Dessutom kan spridningen bli större, medan vi tjänar pengar på en kommersiell licens och på att sälja tjänster, säger han.

Nyligen genomfördes också en nyemission. Pengarna ska bland annat användas till en internationell lansering. Dessutom är investerarna - David Axmark och Michael Widenius på MySQL - värdefulla i sig.

- Eftersom vår nya affärsmodell är den som MySQL bygger på, en licens med öppen källkod och en kommersiell, är det givetvis värt jättemycket att få dra nytta av deras erfarenheter.

Anders Thoresson

Mer om: Symbian Mosync

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt