Samma dator spelar flera låtar samtidigt

2005-06-10 15:02  
Den mest avancerade lådan just nu

En låt i vardagsrummet, en annan i köket. Och kanske en tredje i sovrummet. Men alla spelade från samma dator, samtidigt. Sonos är det trådlösa ljudsystemet som fått strålande recensioner i USA och som dyker upp i europeiska webbutiker inom kort.

Sonos system består av en basstation och en fjärrkontroll med färgskärm.
I takt med att datorns hårddisk fylls med musik blir det också mer intressant att koppla ihop dator och stereo- anläggning. Den enklaste lösningen är en sladd från ljudutgången på datorn till stereoanläggningen i vardagsrummet.

Problemet är att man då måste resa sig ur soffan när det är dags att välja en ny skiva eller spellista. Lösningen på det problemet är någon av alla de lådor som kopplar ihop dator och stereoanläggning och låter användaren styra alltihop med en fjärrkontroll.

Den mest avancerade just nu, och kanske också mest omskrivna, är Sonos, från det amerikanska företaget med samma namn.

Systemet består av två delar:

* Basstationen med trådlös nätverksanslutning, ethernet-portar, inbyggd förstärkare på 50 watt och utgångar för högtalarna.

* Fjärrkontroll med färgskärm.

För att komma igång behövs minst två basstationer, eftersom en måste kopplas till datorn med hjälp av en sladd. Den andra placeras i det rum där man vill lyssna på musik. Några enkla knapptryck senare är den trådlösa förbindelsen mellan de två upprättad och det går att börja lyssna.

Skaffar man ytterligare basstationer är det möjligt att dela upp hemmet i flera olika zoner, och spela olika musik i de olika zonerna.

Alla basstationer behöver inte finnas inom räckhåll från den som är direktkopplad till datorn, utan musiken kan skickas vidare från basstation till basstation.

Musiken hämtas antingen från en pc eller Mac, eller från en hårddisk som ansluts direkt till basstationens ethernet-uttag. Stödet för ljudformat är stort: Bland annat mp3, wma, aac, ogg och det icke-förstörande formatet flac.

Däremot går det ännu inte att spela kopieringsskyddad musik som säljs genom exempelvis Apples Itunes Music Store.

Sonos fanns på internet redan förra våren, men blev försenad i omgångar. Bland annat efter en patentdispyt med Apple, eftersom fjärrkontrollen lånar drag från Ipod. Men nu säljs den i USA, och har mötts med strålande recensioner i bland annat News.com, Business Week och Forbes.

Berömmet gäller både funktionerna och den enkla installationen. Däremot inte priset.

I enklaste användbara utförandet, en fjärrkontroll och två basstationer, hamnar prislappen på 1 299 euro - strax under 12 000 kronor. Då tillkommer dessutom eventuellt kostnaden för ett högtalarpar till varje basstation, om man nu inte redan har högtalare över där hemma. Varje extra basstation kostar ytterligare 5 000 kronor.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt