Sällsynta metaller ur nedlagd gruva

2010-10-25 11:06  

Japanska handelsbolaget Sumitomo är villigt att satsa miljarder kronor för att öppna en nedlagd gruva för sällsynta metaller i USA.

I takt med att Kina drar ner på exporten av sällsynta jordartsmetaller letar företag efter alternativa försörjningsmöjligheter.

Den stängda gruvan Mountain Pass i Kalifornien var i drift från början av 1950-talet, men stängde 2002 eftersom det var svårt att konkurrera med kinesiska leverantörer. Gruvan kritiserades också av miljöskäl.

I Mountain Pass bröts främst cerium, europium, lantan och neodym. Ägare är företaget Molycrop Minerals.

Sumitomo förhandlar med gruvägaren om att satsa miljardbelopp på att rusta upp gruvan och få igång produktionen igen 2011.

Med nya bearbetningsanläggningar hoppas Sumitomo att Mountain Pass kommer upp i en årsproduktion av 20000 ton sällsynta jordartsmetaller 2012.

Redan nästa år kommer det att råda brist på sällsynta jordartsmetaller utanför Kina enligt japanska bedömningar. Japanska företag som tillverkar batterier för elbilar och elektronikprodukter, liksom it-branschen, är mycket beroende av tillgång på dessa metaller.

Kina står idag för 90 procent av utvinningen av de sällsynta jordartsmetallerna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt