Säljer datorkraft som el

2010-10-27 12:42  
Mikael Lirbank

Köp datorkraft som el - betala bara för det du förbrukar. En ny programvara från Göteborg gör det möjligt.

Teknikbolaget Witsbits i Göteborg utvecklar program som hjälper internetleverantörer att sälja datorkraft per sekund. På så vis behöver exempelvis en it-avdelning bara betala för exakt den kapacitet som företaget har utnyttjat: processorkraft och lagring såväl som datortrafik.

- Ungefär som när man köper el och elmätaren saktar ner när du stänger av tvättmaskinen. Här raderar du en fil så saktar mätaren ner direkt, säger Mikael Lirbank vd och medgrundare i Witsbits.

Och precis som i elbranschen så kan priserna variera över dygnet. På kvällen när många laddar ner innehåll, så kan man exempelvis sänka priset för att ladda upp.

Programvaran heter Go Cloud. Förutom mätningar så fördelar den serverkapaciteten och gör en detaljerad slutfaktura. 

- Det unika med vår teknik är att vi har ett så enkelt användargränssnitt och att mätningarna är så noggranna, säger Mikael Lirbank.

Witsbits, som är nyinflyttade på företagsinkubatorn Chalmers Innovations, har ännu inga kunder. Men enligt Mikael Lirbank ska företaget inom kort göra flera pilotinstallationer, och han räknar med kontrakt och intäkter närmaste året.

- Vi har ganska långt gångna förhandlingar i Sverige och i Turkiet, säger han.

Witsbits hakade tidigt på trenden med så kallade molntjänster, vilket innebär att funktioner som förut låg på datorer hos privatpersoner och företag nu flyttar till stora datahallar och nås som tjänst via internet. Företaget började utveckla sin programvara redan 2006 och erbjöd  från början själva servertjänster.

- Men när Google, Amazon och Microsoft gav sig in i branschen så tänkte vi om. Nu fokuserar vi istället på det som är unikt för oss, och det är programvaran, säger Mikael Lirbank.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt