Saab vinner FoU-ligan — igen

1999-04-14 13:52  
Flygkoncernen Saab behåller ledningen i Ny Tekniks årliga FoU-liga.
För fjärde året i rad satsar Saab mest på forskning och utveckling i svensk industri.
I år är FoU-ligan kraftigt utökad. Ny Teknik har gått igenom årsredovisningarna för de 50 företag som satsar mest på FoU i Sverige. Detta för att ännu bättre spegla hur det svenska näringslivets FoU-satsningar förändras.
Listan här intill presenterar de 20 företag som satsar mest på FoU som andel av omsättningen. Hela listan finns på Ny Tekniks hemsida: www.nyteknik.se
Under 1998 investerade de 20 företagen i toppen tillsammans 86 miljarder kronor i FoU. Det är en ökning med tio procent jämfört med 1997. I genomsnitt går 9,2 procent av omsättningen till FoU.

Flera nya företag dyker upp på Ny Tekniks nya, utökade lista.
Efter tättrion med Saab, Astra och Pharmacia & Upjohn hamnar de snabbväxande programföretagen IFS och Intentia. Båda satsar omkring 15 procent av omsättningen på att utveckla sina affärsstyrningssystem.
Antenntillverkaren Allgon har också gjort en kraftig satsning på FoU under 1998. Allgon har bland annat utvecklat en egen radiolänk och antenner för satellittelefoner.
Flera bilindustriföretag finns också med på listan. Autoliv, Volvo och Haldex har ökat sina FoU-satsningar.
Haldex viktigaste utvecklingsprojekt är ett fyrhjulsdriftsystem för bilar och skivbromsar för tunga fordon.
Ingen av dessa företag har dock kunnat hota Saabs förstaplats. Saab satsar en fjärdedel, 25,8 procent, av omsättningen på FoU.
Jämfört med 1997 är det en ökning, både som andel av omsättningen och i absoluta tal mätt.
Det är vidareutvecklingen av stridsflygplanet Gripen som står för den största delen av Saabs forskningssatsningar. Bland annat utvecklas ett automatiskt navigerings- och landningssystem.
- Det pågår stora utvecklingsprojekt på Gripen i tredje delserien. Vi gör också exportanpassningar, säger Billy Fredriksson, teknisk direktör på Saab.
Liksom förra året tar Astra hem andraplatsen, tätt följt av Pharmacia & Upjohn. Pharmacia & Upjohn har fått vara kvar på listan trots att det numera räknas som ett amerikanskt företag.
Båda har en forskningsbudget på omkring 18 procent av omsättningen.
Astra har ökat sin forskning kraftigt under 1990-talet. Sedan 1994 har den ökat med i genomsnitt 25 procent om året.
Sökandet efter en efterföljare till Losec har högsta prioritet. Patentet börjar gå ut år 2001. I forskningsportföljen finns 25 nya substanser.
Mätt i pengar är Ericsson Sveriges forskningsgigant. På bara ett år har Ericsson ökat sin FoU med drygt fyra miljarder till 25 miljarder kronor. Ericsson går därmed för första gången förbi halvsvenska ABB.

ABB är ett av få företag på listan som minskat sin FoU. Mellan 1997 och 1998 minskade ABBs FoU med fem procent.
Största raset står Celsius för. Celsius har minskat sin FoU med 18 procent. Nedgången beror på åtstramningarna inom försvaret.
FoU-ligan bygger på uppgifter som företagen själva lämnar i sina årsredovisningar.
Eftersom det inte finns någon enhetlig definition på vad som är FoU kan en sådan här sammanställning aldrig bli helt rättvisande. På Astra finns till exempel 2 000 doktorer bland de 6 400 anställda som arbetar med FoU. Andelen forskning, till skillnad från produktutveckling, är därmed hög.
I andra ändan av skalan finns programföretagen IFS och Intentia som utvecklar och säljer affärsdatasystem. Hos dessa finns bara några få med forskarutbildning. 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt