Saab vinner FoU-ligan för femte året i rad

2000-04-19 13:00  
Saab vinner igen. För femte året i rad toppar Saab Ny Tekniks årliga FoU-liga. Den svenska flyg- och försvarskoncernen har dessutom dragit ifrån i ledningen. Under förra året gick 34 procent av Saabs omsättning till forskning och utveckling, FoU.

Tvåan Pharmacia, som bolaget numera heter efter sammanslagningen med Monsanto, har en FoU-andel på knappt 20 procent.

Ny Teknik går varje årigenom årsredovisningarna för de storföretag som satsar mest på FoU i Sverige. För att få vara med på listan måste företagen ha en omsättning på minst en miljard kronor. Företagen rankas efter hur stor del av omsättningen som läggs på FoU.

Årets sammanställning visar att de 20 mest FoU-tunga företagen
ökade sina satsningar på forskning och utveckling med 15 procent under förra året. Totalt investerade toppföretagen närmare 100 miljarder på FoU under 1999.

I genomsnitt satsade de 20 företagen i topp 10 procent av omsättningen på FoU.

Mätt i absoluta tal är Ericsson överlägset störst. Ericsson stod ensam för nästan 30 procent av ligans FoU-satsningar under 1999.

Störst del av omsättningen lägger Saab som toppar listan för femte året i rad. Under 1999 satsade Saab drygt tre miljarder på FoU, vilket motsvarar 34 procent av omsättningen. Det är också en kraftig ökning jämfört med tidigare år.

En förklaring är att bolaget Ericsson Saab Avionics numera räknas till Saab, en annan de stora investeringarna i exportversionen av stridsflygplanet Gripen.

- Vi ökar investeringarna, framförallt för exportanpassning. Ungefär 80 procent av vår utveckling går till Gripen, säger Billy Fredriksson, teknisk direktör på Saab.

Sammanslagningen med Celsius i mars i år innebär dock att andelen FoU sjunker. Den sammanslagna koncernen hade en FoU-andel på 23 procent under 1999.

I absoluta tal ska emellertid fusionen inte innebära någon minskning av FoU enligt Billy Fredriksson:

- Vi kommer naturligtvis att utnyttja de synergier som finns, men den totala FoU-volymen kommer att öka. Vi blir ett bredare teknikföretag med inriktning mot framtidens försvarssystem, säger han.

Celsius är ett av få bolag på topplistan som minskade sin FoU förra året. Hit hör även Telia och strålknivstillverkaren Elekta som står för det största raset.

Den största ökningen uppvisar affärssystemtillverkaren IFS som ökade sin FoU med 85 procent förra året (se artikel här intill).

Därmed slog sig IFS in mellan de numera icke svenska läkemedelsföretagen Pharmacia och Astra Zeneca. Pharmacia har gradvis minskat sin forskning i Sverige. Under förra året stod den svenska delen av forskningen för 16 procent av den totala FoU-kostnaden. Astra Zenecas svenska andel är 50 procent.

FoU-ligan bygger på uppgifter som företagen själva lämnar i sina årsredovisningar. Eftersom det inte finns någon enhetlig definition av vad som ska räknas som FoU kan det därför skilja mellan företagen.

 
 
 
 
 
 
 

Klicka på tabellen för att förstora den

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt