Saab vill göra polsk bytesaffär med 48 Gripen

2002-11-13 12:58  

Flygplanstillverkaren Gripen International, som ägs av svenska Saab och brittiska BAE Systems, erbjuder Polen att köpa 48 JAS Gripen i utbyte mot ett industriellt samarbete värt nästan 80 miljarder kronor. Både Volvo, Electrolux och Ericsson är inkopplade.

JAS Gripen.
Svensk-brittiska Gripen International slåss mot amerikanska Lockhead Martin och franska Dassault om den polska affären. Lockhead offererar det berömda F-16-planet och Dassault sitt Mirage 2000-plan.

Senast den 27 december ska den polska regeringen ha bestämt sig.

Gripen International får full uppbackning av både den svenska och den brittiska regeringen.

Svensk och brittisk industri är inkopplad
Gripen International har mobiliserat flera av Sveriges och Storbritanniens bästa och mest kända företag i den här affären.

Volvo, som redan bygger sin nya grävlastare "Backhoe" i polska Wroclaw, erbjuder sig släppa in fler polska underleverantörer.

Electrolux är berett att utöka sin tillverkning av vitvaror i Polen och bygga en ny fabrik i Siewertz i södra Polen.

Ericsson är berett att utöka sitt lverantörsnät för elektronik och IT-utrustning i Polen samt överföra tekniskt kunnande inom radarområdet till polska flygvapnet och till polsk industri.

MG Rover tar fram en framtidsplan för biltillverkaren Zeran, som ska tillverka en rad fordon från MG Rovers produktfamilj och bli en del av MG Rovers produktionsapparat.

Ecoship, som utveckat en ny miljövänlig fartygstyp, är redo att börja tillverkning och utveckling av "Ecoships" vid Gryfia Ship Repair Yard i Szczecin.
 
General Electric designar och modernisear komponenter till jetmotorer i ett nytt teknologiöverföringsprogram tillsammans med det polska Flyginstitutet.
 
Gigantiska bytesaffärer
Den här typen av stora försvarsbeställningar handlar alltid om bytesaffärer av det här slaget.
 
- Saab och BAE Systems är världsledande vad det gäller ekonomisk kompensation vid försvarsrelaterade försäljningar. Till dags dato har projekt i mer än 30 länder implementerats till ett värde överstigande 30 miljarder dollar, motsvarande nästan 300 miljarder kronor, skriver Gripen International i ett pressmeddelande på onsdagen.
 
Den aktuella Polenaffären är värd mer än 8 miljarder euro, motsvarande nästan 80 miljarder kronor.
 
Fyra polska företag är redan kontrakterade att vara med och bygga och underhålla Gripen-planen.
 
PZL-Mielec ska genomföra slutmonteringen och tillverkar framkroppar och stjärtkoner, PZL-Swidnik ska tillverka kompositkonstruktionerna för vingar och landningställsluckor, WZL-2 Bydgoszcz ska sköta drift och underhåll och ETC-PZL Aerospace Industries ska utveckla flygsimulatorer för kompletta stridsuppdrag.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt