Saab modell för samarbetet

2006-04-04 23:00  

Saabs sätt att ta hand om nya idéer har fått stå modell för samarbetet inom Swedcat. För att sprida sin teknik inom försvar och flyg till civila marknader har Saab utvecklat en funktion som kallas Saab Venture Capital Council, VCC. Det är närmast att betrakta som ett internt riskkapitalbolag, dit anställda kan höra av sig om de har en affärsidé.

- Vi utvärderar om den passar in i vår process. Den anställda får börja med att skriva en halv A4 som beskriver affärs­idén, säger Håkan Rosén, ansvarig för VCC.

Därefter undersöks marknadsmöjligheterna, och ser allt bra ut görs en förstudie där VCC investerar mellan 100 000 och 200 000 kronor.

Nästa steg blir att ta fram en riktig affärsplan. Samtidigt letar VCC en partner som kan marknaden och som antingen vill köpa produkt och licenser eller vara med att starta ett bolag. Sedan starten 2001 har en rad projekt knoppats av (se faktaruta) och enligt Håkan Rosén kan VCC visa upp ett positivt finansiellt tillskott.

- Samtidigt avlastar vi den vanliga verksamheten genom att ta hand om udda idéer.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL