Så vill regeringen övervaka dig mer

2012-07-11 08:37  

Regeringen behöver större underlag. Därför ska en ny lag utvidga rätten att hantera känsliga personuppgifter. Datainspektionen varnar för stora risker för integritetsintrång.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, är en så kallad oberoende forskningsmyndighet som utvärderar regeringens politik inom områdena arbetsmarknad och utbildning.

Forskningen utgör sedan en grund och underlag för regeringens förda politik.

En ny lag ska ge IFAU rätt att bygga upp egna databaser om den svenska befolkningen. Uppgifter om bland annat människors hälsa, etniskt ursprung, medlemskap i fackföreningar och inkomst ska rymmas i databasen.

Många av dessa uppgifter kan komma att avidentifieras. Men Datainspektionen är ändå kritiska till utvecklingen.

- Det finns väldigt många utvärderingsmyndigheter och om alla dem egentligen har samma behov av egna databaser som IFAU har, då är risken att vi får ett samhälle med en stor mängd databaser med känsliga personuppgifter runt om i statsförvaltningen och i universitetsvärlden. Och då är det mycket stora risker för integritetsintrång, säger Göran Gräslund, Datainspektionens generaldirektör, till Ekot.

Även justitiekanslern uppges vara kritisk till det nya lagförslaget som varit ute på remiss. Men regeringen går ändå vidare med lagförslaget som kan börja gälla 1 januari 2013.

Moderaten och regeringsrepresentanten Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister försvarar lagförslaget.

- Jag har respekt för Datainspektionen och deras yttrande. men min uppgift är ju att se till att vår forskningsmyndighet har tillgång, på ett rättsligt sätt genom lagstiftning, till relevanta uppgifter. Jag tror att man måste väga olika aspekter för och emot varandra. Detta handlar om ett stort viktigt samhällsintresse, att kunna utvärdera olika reformer och se om regeringen kan behöva ändra sin politik på vissa avgörande frågor, säger Hillevi Engström, till Ekot.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt