Så vill Itunes<br></br> styra ditt låtval

2008-09-10 10:15  
Itunes Genius

En ny funktion i Apples mediaspelare Itunes ska hjälpa användarna att hitta ny musik baserad på den egna smaken. Funktionen heter Genius och är lika mycket ett sätt för Apple att kunna sälja fler låtar. Ny Teknik har testat.

Vid gårdagens Applespektakel "Let´s Rock" i San Fransisco lanserade Steve Jobs nya versioner av mediaspelarna Ipod Nano och Ipod Touch plus en uppgradering av programvaran till Iphone.

Dessutom presenterade han version 8 av Itunes vars stora nyhet är funktionen Genius.

Det är ett verktyg för att hitta ny musik som användaren förväntas gilla samt skapa nya spellistor som innehåller musik liknande en vald låt i det egna musikbiblioteket.

Ny Teknik gjorde en snabbtest av Genius direkt efter att Itunes 8 släpptes för nedladdning strax efter Steve Jobs lämnat scenen i San Fransisco.

När Genius startas görs en inventering av alla låtar i det egna Itunesbiblioteket.

Det tog över tre timmar på en tre år gammal Power PC-bestyckad Imac med omkring 18 000 låtar på hårddisken.

Databasen som byggs upp skickas sedan till Itunes Store där den matchas mot låtarna som säljs i musikbutiken och bearbetas av Appleutvecklade algoritmer för musikmatchning.

Resultatet skickas sedan tillbaka till användarens dator och gör att delar av Genius även kan användas när datorn inte är uppkopplad mot nätet.

En av dessa funktioner är spellistor som skapas utifrån ett låtval.

Man markerar helt enkelt en av de egna låtarna så presenteras en spellista som sägs bygga på det valet.

När Ny Teknik testade blev väl resultatet lite sisådär. Genius tyckte exempelvis att "The Lamb Lies Down on Broadway" med proggrockarna Genesis matchade några låtar med The Doors.

Men att även musik av Yes och Gentle Gigant dök upp känns helt OK.

En annan funktion visar vilka låtar av en viss artist som fattas i den egna samlingen.

Det funkade ganska bra. När jag markerade en av mina Dylanlåtar visade Genius helt korrekt att det finns några få lite obskyra Dylanlåtar som fattas i min samling.

Genius ger även förslag på låtar med andra artister som liknar en viss låt som jag valt.

Men när jag markerade Dylans "Like a Rolling Stone" var ett tips om musik jag borde gilla ett album med Rod Stewart.

Det kanske beror på att Apples algoritmskapare noterat att jag inte hade en enda låt av den brittiska sångaren i min samling och att det på något sätt skulle vara en brist.

Låtarna som Genius föreslår är sådana som inte finns i den egna samlingen men som säljs i Itunes Store. Det kan givetvis locka till köp men som tur är kan den föreslagna musiken provlyssnas innan man tar fram kreditkortet.

Men Genius överskattar nog min köplust.

När jag markerar Beatleslåten "Tomorrow Never Knows" fick jag meddelandet att Genius inte hittade någon matchande låt.

Att det beror på att ingen Beatlesmusik säljs i Itunes Store fick jag dock inte veta. Istället presenterades en lista över de just nu mest sålda låtarna i Apples musikbutik som Genius ville att jag skulle köpa.

Genius kan säkert bli ett trevligt verktyg för att hitta ny musik att köpa och kanske även att hitta egna låtar som fallit i glömska.

Tyvärr är Genius inte riktigt lika smart som namnet antyder.

När jag plockade fram "The Return of Per Ulv" med den norska gitarristen Terje Rypdal hävdade Genius att jag inte hade den. Skälet var att min låt kom från ett originalalbum som Itunes Store inte sålde. Däremot fanns låten på ett samlingsalbum i musikbutiken som jag föreslogs köpa.

Genius hävdade även felaktigt att jag inte hade Genesislåten "The Carpet Crawler". Problemet var att låten var lite felstavad när jag lade in den i Itunes.

Så man ska nog göra en liten dubbelkoll innan man väljer "köp" i musikbutiken.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt