Så vet du om du är pirat

2010-10-19 23:00  

Vem är egentligen pirat? I väntan på hovrättens dom i Pirate Bay-målet svarar Ny Teknik på frågor om vad som är illegalt.

* Är de åtalade bakom Pirate Bay pirater?

Frågar man sig om de gjort sig skyldiga till brott mot upphovsrättslagen, så tyckte tingsrätten det, och nu funderar hovrätten på saken. Det är ingen lätt fråga. Vad de kan vara skyldiga till är medhjälp till tillgängliggörande av upphovsrättsskyddat material.</p> <p>

* Men vem är då pirat, vem har de hjälpt?

De ska ha hjälpt dem som begått huvudbrottet. I det här fallet främst de som laddar upp eller sprider upphovsrättsskyddat material utan tillåtelse, men också de som laddar ner.

* Och hur har Pirate Bay hjälpt till?

Genom en sökfunktion för så kallade torrentfiler, ett slags länkar till en uppladdad fil som finns på någons dator och genom en tracker, en server som håller ihop fildelare medan filen laddas ner.

* Är trackern avgörande?

Nej. Nu har åklagaren Håkan Roswall sagt att den inte har någon avgörande betydelse. Det behövs egentligen väldigt lite för att det ska vara medhjälp till brott, men det måste bevisas.

* Men vad är det då för skillnad på Pirate Bay och Google?

För att bli fälld krävs det ett tydligt uppsåt, eller åtminstone grov oaktsamhet. Och har man som Google en söktjänst, men säger att man gärna hjälper till att ta bort länkar till illegalt innehåll, är det svårt att bevisa uppsåt eller oaktsamhet.

* Fast om Pirate Bay fälls, åker Google dit också?

Först måste någon anmäla Google. Sedan får vi se.

* Vilket är piraternas nästa steg?

Just nu växer illegala så kallade streamingtjänster för film, tv och musik. Tekniskt fungerar de ungefär som Spotify - att man lyssnar eller tittar direkt på datorn, utan att ladda ner någonting.

* Varför är de illegala?

För att de saknar avtal med upphovsrättshavarna.

* Är man pirat om man använder illegala streamingtjänster?

Nej. Vid illegal nedladdning med fildelning skapar man en kopia av ett upphovsrättskyddat verk på sin dator, utan tillstånd. Och det är framställningen av kopian som är brottet. Man får göra kopior för privat bruk, men bara av verk som man köpt. I de flesta streamingtjänster sparas ingenting på datorn, och då har man inte gjort någon kopia. Däremot kan det vara ett brott att länka till en illegal streaming-tjänst.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt