Så veckohandlar en slacker

2016-02-05 09:46  

Med Slack som familjechatt håller Peder Fjällström koll både på barnen och på veckohandlingen. Nästa mål är att få programmet att fungera också som automatisk läxhjälp.

Chattverktyget Slack är kanske företagsvärldens mest hajpade app just nu. Med stora möjligheter att koppla appen till andra tjänster har Slack vunnit en stor skara fans i kontorslandskap runt om i världen.

Utvecklaren Peder Fjällström är en av dem som fastnat för tjänsten.

– Vi har kört det på jobbet ganska länge och det har förbättrat arbetssituationen för alla, säger han.

Han blev så imponerad över hur mycket tid verktyget sparar på jobbet att han bestämde sig för att underlätta vardagslivet hemma också. Han har nu kopplat upp sin fru och sina två barn i chatten.

I Slack finns ett gränssnitt för att bygga egna chattrobotar som kan utbyta information med andra tjänster. Det har Peder Fjällström utnyttjat för att lösa ett antal problem som man står inför som stressad förälder till två barn på nio och tio år.

– Ett problem varje dag när man har barn i tioårsåldern är att veta var man ska plocka upp dem efter skolan eller hemma hos kompisar, säger han.

För att lösa det hackade Peder Fjällström ihop ett litet program på sin server som hämtar information från "hitta-min-telefon-funktionen" i barnens mobiltelefoner. När han frågar sin chattrobot var barnen är får han en kartbild tillbaka.

– Barnen har inte haft några invändningar, men när de blir fjorton är de kanske inte lika intresserade, säger han.

Han har också lagt in kopplingar till planeringskalendern för barnens fotbollslag och till skolans informationssystem för att få bättre kontroll över allt som behöver planeras in.

Men den verkligt stora tidsbesparingen finns i att han och frun kan sköta veckohandlingen tillsammans direkt via chatten. Familjen har handlat mat på nätet under en längre tid med leverans hem varje onsdagkväll.

– Det har betytt att vi fått lägga tid på att gå igenom allt som behöver handlas på tisdagskvällen.

Företaget han köper mat ifrån har ingen teknisk koppling mot Slack.

– Men om man är en kreativ utvecklare kan man lösa det mesta, säger Peder Fjällström.

Han har skapat ett program som själv lägger beställningar via butikens webbsida och som kan styras från Slack. Vinsten enligt Peder Fjällström är att han alltid har Slack igång i telefonen och enkelt kan lägga en order direkt när något tar slut i kylskåpet i stället för att vänta till tisdagskvällen och kanske missa hälften.

Nästa steg för honom är att få Slack att hjälpa barnen med läxläsningen.

– Vi har börjat snacka om ett quiz som ställer frågor till barnen i chatten under dagen, säger han.

Skulle bli onlinespel

Slack är en app för chatt och gruppsamarbete som riktar in sig på företag. Grundare Stewart Butterfield vill egentligen utveckla onlinespel. Bakom sig har han två misslyckade försök. Det första blev i stället till fototjänsten Flickr som senare såldes till Yahoo. Det andra försöket blev Slack som hittills dragit in 1,3 miljarder dollar i riskvilligt kapital.

Jonas Ryberg

Mer om: Slack

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt