Så vässad är nya Iphone-skärmen

2010-08-17 23:00  
Iphone 4, till vänster,har betydligt bättre skärm än 3GS till höger. Den nya skärmtekniken är döpt till Retina - det latinska namnet för näthinna. Foto: Jörgen Appelgren

Retina blev namnet när Apple döpte skärmtekniken i nya Iphone 4. En flirt med påståendet om att den har högre upplösning än ögat. Och i Ny Tekniks test är det skärmen som imponerar mest.

När Steve Jobs visade upp Iphone 4 i början av sommaren var listan med nyheter lång. Och visst är telefonen snabbare än föregångaren. Den har fått en extra kamera och med den stöd för videotelefoni. Om den man pratar med också har en Iphone 4 vill säga.

Batteriet räcker längre, men fortfarande kan en dags användning vara mer än vad telefonen orkar med. Alla möjligheter telefonen ger lockar helt enkelt till mer användning än batteriet klarar.

Det verkliga lyftet är skärmen.

Vid presskonferensen i juni påstod Steve Jobs att upplösningen, 362 punkter per tum, ska vara tillräcklig för att ögat inte ska kunna urskilja de enskilda bildpunkterna.

Kanske kan någon med extremt god syn påstå att han ljög, men skillnaden jämfört med Iphone 3GS är enorm. Läggs de två modellerna sida vid sida ser den äldre telefonens skärm ut att vara nedkladdad, på den nya är allt mycket skarpare. För den som läser mycket på sin telefon gör det stor skillnad för hur bekvämt det känns i längden.

Kameran har tagit ett kliv från 3 till 5 megapixlar och fått en fotolampa som gör bilder och filmer i dåliga ljusförhållanden blir lite bättre. Dessutom filmar den nu i hd-upplösning, 720p. Klipps filmsnuttarna ihop i Imovie, som kostar 38 kronor i App Store, ger det betydligt bättre filmer direkt ur mobilen än tidigare.

Under skalet rullar operativsystemet IOS 4. Det innebär att de som köper en Iphone 4 får en telefon som bland annat klarar multitasking, där program som Spotify kan köra i bakgrunden.

Men än finns det saker att Apple kan förbättra i IOS. Andra telefoner, bland annat de som använder Googles Android, kan köra program direkt på hemskärmen, så kallade widgets, och där visa bland annat nyheter eller uppdateringar i Facebook.

Nytt är också utseendet. Telefonen känns gedignare och lyxigare än tidigare versioner, trots att den inte ligger riktigt lika bra i handen.

Anders Thoresson

Mer om: Iphone Pekskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt