Så skyddar du datorn mot telefonbedragare

2011-08-05 08:43  
Bedragarna talar engelska och säger att de ringer från Microsoft eller ett säkerhetsföretag. De hävdar att de har data som visar att det är problem med din dator och att felet går att åtgärda på två minuter om du bara sätter dig vid datorn. Foto: Joakim Braun samt Fredrik Sandberg/Scanpix

Glöm mailen där du ombeds lämna din pin-kod eller kortnummer. Nätskojarnas senaste trick är att ringa upp dig, hävda att din dator skickar felmeddelanden och att problemet måste åtgärdas omgående. Hinner du inte syna bluffen får de kontroll över din dator och dina konton.

Nu tar kriminella till telefonen för att få kontroll över andras datorer eller få tillgång till kontokortsnummer och pinkoder. Bedragarna talar engelska och säger att de ringer från Microsoft eller ett säkerhetsföretag. De hävdar att de har data som visar att det är problem med din dator och att felet går att åtgärda på två minuter om du bara sätter dig vid datorn.

Men gå inte på bluffen, så här agerar aldrig ett seriöst företag.

- Vi ringer aldrig någonsin upp våra kunder om de inte bett om det innan, säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft i Sverige.

- Vi skulle heller aldrig be om ditt lösenord eller be dig uppge någon kontokortsinformation.

På Microsoft är man väl medveten om bedrägerier förekommer i företagets namn. Men fram till nu har Sverige varit förskonat.

- Jag har knappt hört talas om det här förrän den här sommaren, säger Magnus Lindkvist.

Ser du det som ett allvarligt problem?

- Jag anser att alla säkerhetsproblem där våra kunder drabbas är allvarliga.

Vad är de här personerna ute efter?

- De vill i första hand åt dina pengar. Det kan också vara så att de vill ha din dator med i ett nätverk som de kan använda för överlastningsattacker mot andra datorer.

Märker man inte det direkt?

- De flesta virus som kommer med nerladdade datorprogram är vad vi kallar tysta. Det betyder att de inte aktiveras förrän du anger ditt kontokortsnummer.

- När det gäller spam och överlastningsattacker behöver det inte visa sig mer än att din dator är ovanligt långsam just då.

Vad ska man göra om man blir uppringd av en självsäker, påstridig person som hävdar att din dator förstör för andra och måste åtgärdas?

- Vi svenskar vill gärna hjälpa till och är lite konflikträdda, men jag tycker att man ska lyssna på sin magkänsla.

- Antingen kan man be att få namn och telefonnummer för att ringa upp igen. Då kan man ringa företagets växel och fråga efter personer. Eller också kan man lägga på luren.

Enligt artiklar i brittisk press kommer telefonsamtalen oftast från callcenter i Indien. Det stämmer också med rösten som vår medarbetare hörde.

Enligt Microsoft har den här typen av telefonbedrägeri ökat i engelskspråkiga länder ökat. En undersökning företaget gjort bland 7000 datoranvändare USA, Storbritannien, Irland och Kanada visar att 15 procent fått ett samtal av det här slaget.  I Irland var siffran högst, här handlade det om 26 procent. Tre procent av dem föll för bluffen, något som i snitt orsakade en förlust 5800 kronor från bankkonton. Kostnaden för att åtgärda problem med datorn efter att programvaran laddats ner låg runt 10 000 kronor.

Kan den som drabbats få något stöd av Microsoft?

- På vår hemsida står vad du kan göra. Men om du tror att du har fått in obehörig kod i din dator hjälper vid dig kostnadsfritt, säger Magnus Lindkvist.

Läs Microsofts pressmeddelande 

Så sätter du stopp för bedragaren:

Var misstänksam mot företag som ringer om säkerhetsproblem med din dator, om du inte kontaktat dem själv tidigare. Lägg på luren eller be att få ringa tillbaka. Då lägger de på luren.

Ge aldrig ut personlig information om kreditkortsnummer eller pinkoder per telefon

Gå aldrig till någon websida eller skriv in något i din dator för att någon ringer och säger att det behövs.

Använd lite knepigare lösenord och byt dem ofta.

Ha aktuella säkerhetsprogram

Källa: Microsoft.

Om skadan är skedd:

  • Kolla igenom datorn med Microsoft safety  scanner för att ta reda på om du har skadlig kod på datorn.
  • Koppla ur datorn från din internetuppkoppling.
  • Ändra lösenord och PIN-koder till e-postkonton och konton relaterade till bank och kreditkort.
  • Kontakta bank- och kreditkortsföretag och be om hjälp att förhindra eventuell skada.
  • Gör det till en rutin att gå igenom alla kontoutdrag för att identifiera misstänkta transaktioner.
  • Anmäl händelsen till polisen.

Källa: Microsoft.

Här hittar du Microsofts säkerhetssida: http://www.microsoft.com/sv-se/security/bedrageri.aspx

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt