Så ska vi lita på maskiner med ip-liv

2010-11-25 13:14  
Törs vi lita på maskinerna när de pratar med varandra? Janine Glänzel och Thomas Junghans vid tekniska universitetet i Chemnitz deltar i projektet uTRUSTit. Foto: Wolfgang Thieme

I takt med att prylarna omkring oss blir uppkopplade till internet uppstår frågan hur vi ska lita på dem. Ett EU-projekt ska ge svaret.

Inte bara datorn kommer att vara uppkopplad till nätet med en ip-adress, när internetprotokollet IPv6 snart börjar användas i större skala. Då kan både spisen, kylen, frysen, dammsugaren och en massa andra prylar få sin egen ip-adress och agera via internet.

En viktig fråga blir då, hur ska vi lita på de uppkopplade prylarna omkring oss?

Det EU-stödda projektet Utrustit (Usable Trust in the Internet of Things) ska ta fram hjälp till oss användare så att vi kan fatta rätt beslut i fråga om tillit till prylarna.

Projektet drog igång nu under hösten och ska pågå till 2013. Det har fått omkring 24 miljoner kronor från EUs sjunde ramprogram.

Manfred Tscheligi från Center for Usability Research and Engineering blir koordinator för projektet:

- Projektet ska se till att förse vanliga människor med tillräcklig information för att fatta beslut utan att behöva ha kunskaper som en säkerhetsexpert, eller i värsta fall bli paranoida, säger han i ett pressmeddelande.

Från svensk sida deltar företaget Sweden Connectivity med experter på utveckling av hård- och mjukvara för säkra uppkopplingar i mobila trådlösa produkter.

 

Fotnot: Internetprotokollet IPv4 som vi hittills har använt oss av har möjlighet till drygt 4 miljarder adresser, vilka beräknas ta slut tidigt nästa år.

IPv6 har plats för 2^128 adresser, ett 40-siffrigt tal. Med det protokollet kan vi fylla hemmen med internetuppkopplade prylar, som var och en har en unik adress.

Håkan Abrahamson

Mer om: IP-teknik IPv6

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt