Så ska hjälpen nås snabbare

2013-03-27 15:32  

200 000 trygghetslarm i Sverige måste bytas ut när de analoga larmen ska ersättas av digitala. Nu ska en standard för trygghetslarmen tas fram.

Äldre, sjuka eller funktionshindrade som bor hemma kan ha ett trygghetslarm för att snabbt få hjälp om något händer.

Många larm använder det analoga telefonnätet, men i takt med att telenäten i olika delar blir digitala är systemet inte att lita på längre.

– Signalen blir förvrängd när den hanteras av digital teknik. Det har varit ett problem i flera år, säger Peter Svensk, vice vd Caretech, en av tillverkarna.

Nu pågår ett teknikskifte. För att digitala larm från olika leverantörer ska fungera i samma system ska Swedish Standards Institute (SIS) tillsammans med aktörer i branschen utarbeta en nationell, och på sikt internationell, standard för larmen.

– Med en standard kan också användare få möjlighet att ha larmfunktionen via sin mobil eller surfplatta, till exempel för videokommunikation, säger Oskar Jonsson, programledare på Hjälpmedelsinstitutet.

Digitala trygghetslarm

Analoga larm fungerar osäkert med ett digitalt telefonnät.

Digitala larm kan användas via bredband eller mobil- nätet.

En nackdel med digitala larm är att låg täckning kan påverka tillförlitligheten.

En fördel är dock att digitala larm, till skillnad från analoga, kan övervakas konstant och avbrott upptäckas omedelbart.

Anna Orring

Mer om: larm Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt