Så ska FRA sköta<br></br>massövervakningen

2007-01-16 13:26  
Vid ett tiotal knutpunkter i städer längs Sveriges gränser planerar FRA att koppla in sina datorr i tele- och datanäten för att tappa och filtrera samtal, fax, mejl och sms som skickar till och från Sverige.Illustration: Ingemar Franzén.

Telefonsamtal, e-post, fax och sms ska tappas från ett tiotal ställen i näten och sedan filtreras utifrån speciella sökord.Ny Teknik kan i dag avslöja detaljerna kring hur försvaret planerar att massavlyssna all kommunikation till och från Sverige.

Ny Teknik kan i dag avslöja detaljerna kring hur försvaret planerar att massavlyssna all kommunikation till och från Sverige.

Förslaget innebär att Försvarets radioanstalt FRA får rätt att avlyssna all kommunikation som passerar landsgränserna och som "rör utländska förhållanden".

Enligt uppgift till Ny Teknik innebär förslaget att regeringen ensam får bestämma ramarna för avlyssningen.

Sedan är det generaldirektören vid FRA som avgör vilka sökord som ska användas i datasystemen och därmed vilka meddelanden som ska urskiljas för granskning. Det skulle kunna handla om personnamn, namn på företag och deras teleadresser. Försvaret får också använda informationen som bytesvara med andra länders säkerhetstjänster.

Kopplar upp sig på telenäten
Tanken är att FRA ska tappa trafik via de kommunikationspunkter som i dag förmedlar trafik in och ut ur landet.

Ett 20-tal operatörer blir skyldiga att öppna portar i knutpunkterna så att FRA kan koppla in sina kablar för att tappa trafik.

Trafiken filtreras och resultatet skickas sedan till analytikerna på Lovön, där FRA finns. Myndigheten har i dag 700 anställda.

- Snifferprogram är inget konstigt utan standardvara. De finns i all sådan hör utrustning för att kolla att trafiken fungerar. Men filterprogrammen är väldigt avancerade och antagligen egenproducerade av FRA, säger Mikael Wedlind, it-säkerhetsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Foi.

Stark kryptering skyddar
Enligt honom är det möjligt att kringgå avlyssningen med hjälp av exempelvis gratisprogram för mejl med stark kryptering.

- Den är inte så lätt att knäcka, inte ens för militären, som man kanske tror, säger han.

Förslaget innebär att FRA behöver ny och uppgraderad avlyssningsutrustning för minst 200 miljoner kronor, enligt en utredning från 2005.

De berörda operatörerna bedöms tillsammans få betala 75 miljoner kronor för att anpassa sina system.

FRAs digitala spionage föreslås bli föremål för efterhandsgranskning av Försvarets underrättelsenämnd. Den består i dag av sex ledamöter tillsatta av regeringen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL