Så ser nya Paddan ut

2012-03-08 09:13  

Starkare och snabbare processor, bättre kamera och en skarpare skärm med drygt 3 miljoner pixlar. Det är tre av nyheterna i Apples nya pekplatta Ipad.

När nya Iphone 4S kom i höstas gäspade medierna. För få nyheter, sa man efter nya vd:n Tim Cooks presentation.

Och lite av samma reaktion blev det i natt när Apples Tim Cook presenterade ”The New Ipad” – trots ett helt paket av nyheter.

Processorn i nya Ipad kallar Apple för A5X. Den är en utveckling av den tidigare tvåkärniga processorn A5 med fyra gånger bättre grafikprestanda.

Som Ny Teknik tidigare berättat är det en Retina-skärm. Den är på 3,1 miljoner pixlar med 264 pixlar per tum. Det är dubbelt så hög upplösning som föregångaren Ipad 2.

Också kamerans prestanda har ökat med en sensorn på 5 megapixel, bakgrundsbelysning, autofokus och ansiktsigenkänning. Kameran uppges kunna filma i full-hd 1080p.

Den nya Paddan uppges klara turbo-3G-hastighet upp till 21 Mbit/s i överföringen och har stöd för den snabbare 4G-tekniken Lte med överföringshastighet upp till 72 Mbit/s. Det gäller än så länge bara i USA.

Den kan användas som ”hot-spot-enhet” för upp till fem andra enheter i ett lokalt trådlöst nätverk.

Apple uppdaterar sina egna appar till den nya skärmen och processorn. Till exempel Imovie, och Garageband liksom programvarorna Pages, Numbers och Keynote.

Den nya pekplattan blir 9,4 millimeter tjock, jämfört med föregångaren som var 8,8 mm. Den blir 51 gram tyngre än Ipad 2 som vägde 601 gram.

The New Ipad börjar säljas i USA och sex andra länder nästa fredag och den 23 mars i Sverige.

Den gamla Ipad2-versionen kommer att fortsätta tillverkas parallellt med The New Ipad, som den nya heter. Apples sänker priset på Ipad 2 med cirka 20 procent.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Ipad Retinaskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt