Så roffar Kinas it-jättar åt sig nya telekontrakt

2011-03-04 09:32  

Nya dokument från USAs ambassad i Kenyas huvudstad Nairobi kastar skuggor över kinesiska företags agerande i Afrika. Läckan kommer olyckligt för den kinesiska leverantören Huawei som just nu för en kamp för sin heder både i USA och i Europa.

(Uppdaterad) Wikileaks-dokumentet från den 30 oktober 2007 har titeln: ”Ärende: Kenya – att göra affärer på det kinesiska viset” och sammanfattningen av rapporten lyder, i vår översättning, på följande vis:

Kinesiska företag som säljer utrustning inom informationsteknologiområdet (ICT) sprider mycket pengar omkring sig, enligt industrikontakter. Detta sker i så hög grad att det påverkar viktiga investeringsbeslut i landet.

Oavsett korruption så är det svårt för andra företag att slå kinesiska tillverkare vad gäller pris och kvalitet, vilket gör att de ofta vinner offentliga upphandlingar. Men de företag som köper från kinesiska leverantörer upptäcker ofta att de får betala för detta senare på grund av den dåliga servicen efter leverans.

Här är en länk till originaldokumentet!

Hela handlingen är inte mer än 5 A4-sidor långt, men innehåller intressanta anekdoter och kommentarer. Ambassaden har intervjuat Michael Joseph, VD för Kenyas största teleoperatör Safaricom. Joseph anges noggrant som amerikansk medborgare.

”Kineserna återkoloniserar Afrika för dess naturtillgångar”, hävdar han och berättar även om det fiberoptiska projektet FONN då detta är ”ett bra exempel på hur kineserna driver ICT-agendan i Kenya”.

Enligt honom var projektet dåligt planerat från börja ”för att de kinesiska företagen ska kunna få fetare kontrakt”. Två kinesiska och ett franskt företag fick kontraktet och fiber drogs till avlägsna orter istället för till mer tätbefolkade områden, vilket gynnade leverantörerna.

I en kort kommentar till tidningen Business Daily som ges ut i Kenya säger Michael Joseph senare att han är förvånad över redogörelsen enligt Wikileaks:
"Jag har hört talas om det här men har ingen aning om varifrån det kommer". 
Han säger även att "det som står i rapporten speglar inte sanningen vilket bevisas av att Safaricom är en större beställare av produkter från Huawei, inklusive 3G, växlar och programvaran för betalningar som uppgraderades i helgen"  

Läs fortsättningen här! OBS Extern länk

Anders Elgemyr

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt