Så raderar du din dator

2010-12-30 09:05  

Tror du att din dator är rensad bara för att du formaterat den eller tömt papperskorgen? Allt går att återskapa. Om du inte vidtar säkerhetsåtgärder.

Allt som sker på din dator sparas på hårddisken. Informationen sparas vanligen på en disk, en snurrande skiva. Vissa nya datorer sparar på flash-minnen istället för skiva. Men teorin är densamma. Och det mesta går att återskapa, trots att dokumenten är tömda från papperskorgen.

- Man kan likna en hårddisk vid en lp-spelare. Och det här är pickupen, säger Åker Ljungqvist och håller upp en uppbruten hårddisk och visar den lilla pekaren som läser den binära informationen som sedan översätts till ettor och nollor.

För allting som sparas och lagras på datorn hamnar fysiskt på den magnetiska skivan som utgörs av hårddisken.

Och det är här förvirring lätt kan uppstå för den som tror att informationen är raderad bara för att papperskorgen är tömd.

- Fysiskt ligger det kvar trots att du har tömt papperskorgen. Du har bara sagt till operativsystemet att du vill använda det utrymmet till något annat, säger Åke Ljungqvist.

För att förstå hur datorn sparar information kan du föreställa dig att din hårddisk är bokhylla.

När du sparar ny information fylls bokhyllorna successivt upp från topp till tå.

Men när du raderar informationen försvinner inte informationen utan flyttas endast ner till de lägre hyllplanen. Det är först när bokhyllan är helt full som informationen på de lägsta hyllplanen puttas ut av ny information.

För att hårddisken verkligen ska formateras måste den information som en gång lagrats på skivan därför skrivas över med ny information.

När du formaterar din hårddisk med hjälp av exempelvis Windows egna formateringsprogram säger du därmed endast till datorn att det är okej att skriva över information som tidigare lagts på skivan. Inte att permanent ta bort den informationen som man egentligen vill radera.

- Vi fick in begagnad dator från en student som ville få den räddad. Då han fick tillbaka datorn fick han en massa ritningar på bland annat olika ambassaders skyddsrum. Han trodde ju direkt att vi blandat ihop hans dator med en annan. Men vi kunde visa att det kom från hans maskin, säger Åke Ljungqvist. Den begagnade datorn hade tidigare tillhört ett byggföretag som uppenbarligen inte hade skrivit över den information som sedan kunde hittas på hårddisken. 

- Det är samma sak i din telefon. Om du raderar ett sms så ligger det kvar tills det kommer ett nytt sms och lägger sig på samma ställe. Det var därför vi kunde ta fram barnflickans sms i Knutby-rättegången, säger Åke Ljungqvist.

Dagens hårddiskar har ofta lagringsutrymme på mer än 300 gigabyte.

Ett Word-dokument som består av en sida skriven text tar drygt 10 kilobyte i anspråk av datorns lagringsutrymme. Därför kommer den typiska kontorsanvändaren aldrig att komma upp i de kvantiteter att någonting som skapas på datorn någonsin kommer att försvinna oavsett om dokumenten raderas eller datorn formateras.

Med andra ord; allt som du någonsin gjort på din arbetsdator finns kvar och går att återskapa.

Men det går att radera i ordets riktiga bemärkelse. Det kan göras genom särskilda formateringsprogram som skriver över hela skivan med nonsens. Ett sådant certifierat formateringsprogram kostar omkring 80 kronor.

Därför bör den som slutar på ett jobb och lämnar kontorsdatorn till sin efterträdare begära ut ett certfikat att ens dator verkligen är formaterad.

För den dumsnåle finns alternativ. Antigen bryta upp hårddisken och rispa sönder skivan. Då går det aldrig att återskapa informationen. Eller skriva över manuellt med egen information. Men det kan ta tid.

Jonas Melzer

Mer om: Formatering Flash

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt