Så öppnas vanliga <br/>lås med mobilen

2010-11-16 11:52  
Stefan Gripwall

En liten tillsats monteras på det vanliga låset, och vips kan det öppnas med mobilen. Och ge rapporter om när det öppnas eller stängs. Nu ska det säljas till hushåll.

Det är Lundaföretaget Zaplox som utvecklar den mobilstyrda låstekniken.

Idén föddes i början av året och bolaget bildades under hösten. En prototyp av låsmodulen är klar, och siktet är inställt på privata bostäder världen över.

– Vi ser att existerande låstillverkare mycket väl kan vara intresserade av vår teknik, säger Stefan Gripwall, Zaplox vd och medgrundare.

Grundidén är att förse vanliga lås med möjlighet att öppnas från mobilen, med en elektromekanisk låsmodul som monteras på det existerande låset.

Förutom att man slipper vanliga nycklar (fast de kan fortfarande användas) kan man då ge tillfälliga "mobilnycklar" till hantverkare, barnvakt, städbolag med flera.

På köpet får man rapporter om när låset öppnas och stängs.

Tekniken skiljer sig från den Assa Abloy nu testar på ett hotell i Stockholm, där mobiler med så kallad NFC-teknik fungerar precis som smarta kort och öppnar lås som normalt öppnas med kontaktlösa kort.

Zaplox går istället via mobilnätet. Från mobilen går en signal via en central säkerhetsserver hos Zaplox till en mobiluppkopplad box i hemmet.

Boxen kommunicerar lokalt via strömsnål trådlös teknik, exempelvis Zigbee, med låset som öppnas.

Enligt Zaplox tar det mindre än en sekund från det man trycker på mobilen tills låset öppnas. Först ska dock ett litet mobilprogram som hanterar nycklar startas.

I jämförelse med NFC-tekniken kan man notera några skillnader:

1. Låsöppningen tar något längre tid med Zaplox.

2. Zaplox kan använda befintliga bostadslås. Vanlig nyckel fungerar fortfarande. NFC kräver lås med rfid-teknik.

3. När mobilbatteriet är slut fungerar inte Zaplox. Det går att ringa en kundtjänst dygnet runt (från annan telefon). NFC-mobiler ska kunna öppna dörrar även med urladdat batteri.

4. Zaplox fungerar med i princip alla mobiler. NFC-lås kräver speciella NFC-mobiler. (Endast en sådan finns på marknaden idag. Nästa år väntas mellan 40 och 50 miljoner NFC-mobiler säljas – drivkraft är kontaktlösa betalkort och Google satsar på NFC i Android).

5. Med Zapolox ligger nyckeln i själva mobilen. I nya NFC-mobiler (med "Single Wire Protocol") kan den ligga i simkortet och följer då med om man byter mobil.

Zaplox siktar på att göra en provinstallation av lås under andra kvartalet 2011.

För närvarande undersöker man möjliga samarbeten, till exempel med mobiloperatörer – i stället för en separat box i hemmet skulle tekniken kunna integreras i en bredbandsrouter för mobilt bredband, och låstjänsten skulle då kunna erbjudas av bredbandsoperatören.

Vad tekniken eller tjänsten kostar beror på hur den säljs. Enligt Zaplox kostar dock själva låsmodulen definitivt under 1.000 kronor.

- - -

Anm. Ett annat svenskt företag som arbetar med mobilöppning av lås är Phoniro som grundades redan 2005. Phoniro använder Bluetooth för att styra låsöppningen. Läs Ny Tekniks artikel om Phoniro här.

Zaplox

Grundat: 2010

Grundare/delägare: Stefan Gripwall (tidigare marknadschef Skandia/SkandiaBanken/Ikano) och Lars Tilly (fd forskningschef Ericsson i Lund)

Antal verksamma i bolaget: 5

Antal patent: Tre sökta

Mats Lewan

Mer om: Zaplox Assa Abloy

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt