Så lätt slipper du den nya hårddiskavgiften

2011-04-05 23:00  

Priset på usb-minnen och externa hårddiskar höjs genom en avgift för privatkopiering. För proffs finns dock möjlighet att slippa avgiften.

Det är organisationen Copyswede som försöker komma överens med importörer och tillverkare av usb-minnen och hårddiskar om ett datum och en nivå för så kallad privatkopieringsersättning.

Företag som i dag säljer lagringsmedia, exempelvis cd och dvd, erlägger privatkopieringsersättning till Copyswede, som i sin tur fördelar pengarna bland utövande konstnärer.

Konsekvensen är prishöjningar. Men meningen är att professionella användare av lagringsmedia inte ska drabbas av höjda priser.

De kan därför registrera sig hos Copyswede och får då ett kundnummer som ska visas upp vid köp av lagringsmedia. Dessutom får säljande företag tillgång till Copyswedes register över registrerade professionella användare.

Anledningen till att Copyswede intresserar sig för usb-minnen och externa hårddiskar är att man sett att de används mer och mer för privat kopiering av exempelvis tv-sändningar. Tillverkare och importörer har dock inte velat gå på Copyswedes linje.

- Vi konstaterade att det inte hände något så då fick vi sätta ett datum och bestämde den 1 april, säger Mattias Åkerlind, vd för organisationen Copyswede som hanterar privatkopieringsavgiften.

Han förklarar att tillverkare och importörer därefter bildade Universalmediaalliansen.

- Vi sitter i förhandlingar med dem nu, sedan några månader, och har gemensamt konstaterat att vi tror på att ge förhandlingarna lite tid. Därför har vi enats om att flytta datumet till den 1 juni, fortsätter han.

Copyswedes utgångsbud är 120 kronor per hårddisk under 500 gigabyte och 160 kronor för större hårddiskar. På usb-minnen är förslaget en krona per gigabyte.

Fasta nivåer finns angivna i upphovsrättslagen - för minnen som kan skrivas flera gånger gäller fyra kronor per gigabyte. Att den nivån förhandlas ner beror främst på två saker.

Den ena är att minnena kan användas till annat än kopiering av musik, film och bilder. Den andra är att för höga nivåer kan leda till ökad privatimport - produkter som man köper utomlands drabbas nämligen inte av privatkopieringsersättningen.

- Det måste man beakta, konstaterar Mattias Åkerlind.

Läs mer: Du köper usb-minne, musiker får betalt

Läs mer: Nu chockhöjs priset på minne

Kassettskatten infördes 1999

* Den så kallade kassettersättningen, populärt kallad kassettskatten, infördes 1999 och heter i?dag privatkopieringsersättning.

* Meningen är att kompensera utövande konstnärer för den lagliga rätten att kopiera musik, film och video för eget bruk.

* Ersättningen erläggs av företag som säljer lagringsmedia i Sverige: Cd (60-95 öre/st), dvd (2,65-4,80 kr/st), mediaspelare (3,50 kr/gigabyte) samt tv-boxar och liknande med inbyggd hårddisk (175-300 kr).

* Copyswede, som har fjorton kulturskaparorganisationer bakom sig, samlar?in ersättningen och fördelar den till utövande konstnärer via deras organisationer, utifrån en årlig undersökning om vad som kopieras privat.

* Utöver usb-minnen och externa hårddiskar vill Copyswede införa ersättning även för mobiltelefoner, vilket mobiltillverkarna motsätter sig.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt