Så lätt läser du 600 ord – i minuten

2014-05-09 12:49  
Hur fort du kan läsa är individuellt. Med nya appar går det att mäta din egen hastighet.

NY TEKNIK TESTAR. Har du en hög med texter att läsa som aldrig tycks krympa? Kanske kan en snabbläsnings-app i telefonen hjälpa dig. 500, 600, kanske ännu fler ord, i minuten – Ny Tekniks test visar att det är full realistiskt.

Många av dem jag följer på Twitter länkar den här söndagsmorgonen till en text av Sam Sundberg i Svenska Dag­bladet. Rubriken antyder att den handlar om internet, integritet och it-jättar.

Jag blir nyfiken, stoppar in den i snabbläsningsappen Velocity i min telefon och tar mig igenom den på strax under åtta minuter.

Helt imponerad är jag inte. Magkänslan är att det hade tagit ungefär lika lång tid om jag läst hans krönika i papperstidningen.

En stund senare bläddrar jag igenom dagens tidningar vid köksbordet och inser då att texten alls inte är en krönika, utan finns över fyra sidor i tidningen.

Jag bestämmer mig för att läsa den en gång till, nu på papper. En kvart senare kan jag konstatera två saker:

  1. Med Velocity hade lästiden halverats.
  2. Trots det hade jag inte missat något av innehållet.

Grundprincipen med snabbläsnings-apparna är att tysta användarens inre röst som vill läsa varje ord i texten. I stället ska hjärnan bara absorbera texten.

Efter att ha testat Velocity och Readquick i min Iphone, och Spree i min Android-lur (tyvärr inte lika bra som alternativen för Ios), vill jag påstå att det fungerar.

Exakt hur bra beror delvis på texten. Ju komplexare innehåll, desto sämre resultat. Svenska är för mig oftast enklare att läsa på det här sättet än engelska. Men det handlar också om hastig­heten. Alla apparna låter mig välja hur många ord som ska visas i minuten. Och det visar sig att det krävs en lagom hög takt.

Att det blir svårt att hänga med när farten skruvas upp för högt överraskar mig inte. Men så snart den blir för låg försöker jag läsa orden igen, och då blir det också för jobbigt att hänga med.

Men även om snabbläsnings-apparna fungerar ska det sägas att de inte är något jag kommer att använda för skönlitteratur. Det här är teknik för att läsa det jag måste och behöver, inte det jag vill läsa som avkoppling och underhållning.

Velocity behåller jag därför i telefonen för att snabbt kunna beta av intressanta artiklar som jag samlar på mig när jag gör mina dagliga nyhetsrundor på webben.

Snabbläsningsappar

Ny Teknik testar snabbläsnings­apparna Velocity och Readquick.

 

TUMMEN UPP +

  • Tar dig snabbt igenom artiklar du måste läsa.
  • Velocity och Readquick går att koppla till läs-senare-tjänster som Instapaper, vilket gör dem lätta att fylla med innehåll.

     

TUMMEN NED -

  • Kräver full koncentration och är därför tröttande.
  • Förtar en del av nöjet med att läsa.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL